Zdravý salát s avokádem, fazolemi adzuki a halloumi na grilu

Zdravý salát s avokádem, fazolemi adzuki a halloumi na grilu

Dávám šanci avokádu, Františku! Jde to hned lépe, když k němu přidám snad ten nejlepší kyperský sýr a plátky žampionů dokřupava propečené na grilu.

Říkám si, co na tom avokádu všichni mají. Snažím se v něm najít nějakou tu chuť a ne jen krémovou konzistenci. A taky si říkám – jak moc zhnědne, když ho nezakapu citronem? Já vím (dyť jsem výživářka), že je zdravé a plné těch správných tuků. Že nasytí. A tak jsem mu dala ještě jednu šanci (a zakápla jsem ho citronem). Na pomoc jsem si vzala fazole adzuki, rajčata od farmáře, řeřichu, nefiltrovaný olivový olej, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř. Ale abych nic neponechala náhodě, vytáhla jsem ty největší zbraně, a to sýr halloumi a žampiony. Když je ogrilujete, nic nepředčí jejich křupavou a šťavnatou chuť. Pak takový salát může být nejen zdravý, ale taky naprosto barevně vyvážený a k sežrání.

Tohle není recept, je to spíš taková směsice, přiznávám, že trošku dražší na suroviny, ale jde o inspiraci, jak s nimi naložit a přitom si moc pochutnat!

Sýr halloumi– je polotvrdý sýr, který se vyrábí na Kypru z ovčího a kozího mléka. Je ale dost pravděpodobné, že v obchodě seženete takový, který je vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. I tak je tento sýr prostě perfektní na gril!

Salát s halloumi z grilu

2 porce

příprava: naložení fazolí adzuki (ideálně 5 hodin) + 45 minut na vaření fazolí adzuki + 15 minut na salát

Co na salát?

1 větší hrst fazolí adzuki

100 g sýru halloumi

4 žampiony

1 lžíce olivového oleje

½ avokáda

½ citronu

2 rajčata

řeřicha

1-2 lžíce nefiltrovaného olivového oleje

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  1. Fazole adzuki namoč dle návodu na obalu do studené vody na 5 hodin. Pak je slij a vař do měkka asi 45 minut. Můžeš si jich takhle připravit víc a použít do různých receptů.
  2. Sýr halloumi a žampiony nakrájej na plátky a orestuj na olivovém oleji na grilovací pánvi dozlatova z obou stran. Avokádo oloupej a nakrájej na plátky, zakapej citronem.
  3. Rajčata nakrájej na menší kousky. Přendej na větší talíř. Přidej ogrilovaný sýr a houby, uvařené fazole a řeřichu. Dochuť mořskou solí, čerstvě namletým pepřem a zakapej nefiltrovaným olivovým olejem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *