Mandlové ořechy plněné čokoládovým krémem

Mandlové ořechy plněné čokoládovým krémem

Představuji vám vánoční cukroví, které mám snad ze všeho nejraději. Mandlové plněné ořechy. Dělá je naše máma a já je poctivě ujídám.

Vím, že ořechy by se měly dělat hned s prvním adventem, ale vůbec nevadí, když se do nich pustíte i týden před Vánocemi. Jak to vím? Jím je hned, jak je slepíme čokoládovým krémem. A i když nejsou úplně uleželé, jsou prostě skvělé. Ať už do těsta přidáte mandle, vlašské ořechy nebo lískové oříšky. Krém může být taky různorodý. Základem by mělo být poctivé máslo a pak jestli zvolíte kávu, čokoládu nebo kokos je už na vás. A troška tuzemáku taky není k zahození…

Ořechy s čokoládovým krémem

asi 80 slepených ořechů

příprava: 60 minut + odležení těsta (přes noc, ideálně 24 hodin)

Co na ořechy?

240 g másla + na vymazání formiček (celkem asi 250 g)

120 g moučkového cukru

100 g strouhaných loupaných mandlí

1 žloutek

300 g polohrubé mouky + na vysypání formiček

Co na čokoládový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

250 g másla

100 g moučkového cukru

100 g hořké čokolády

troška tuzemáku dle chuti

Jak na to?

  1. Ideálně v  robotu (s nástavcem „K“) utři změklé máslo, cukr, přidej nastrouhané mandle a žloutek . Nakonec přidej mouku. Ještě ručně propracuj v hladké těsto. Vlož do potravinářského sáčku a nech v ledničce do druhého dne odpočinout.
  2. Rozpusť zbylé máslo. Mašlovačkou vymaž formičky na ořechy máslem a vysyp je polohrubou Předehřej troubu na 170°C
  3. Z těsta vyválej válečky o průměru 2 cm, odkrajuj stejné dílky, (asi tak 1 cm velké). Ty vlož do formičky a palcem vmáčkni – rozprostři. Přendej na plech a peč asi 10 minut. Ještě teplé vyklepni a nech vychladnout. Na další várku už nemusíš formičky znovu vymazávat. Ořechy nech rozležet v uzavřené krabici v chladu 14-21 dní
  4. Před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav si čokoládový krém. Změklé máslo utři s moučkovým Potom přidej nastrouhanou čokoládu a dle chuti kapku rumu. Krémem spoj ořechy k sobě.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *