Objevte kouzlo slaného cuketového koláče

Objevte kouzlo slaného cuketového koláče

Základní křehké těsto, grilovaná cuketa, krémová sýrová náplň provoněná tymiánem a šťavnatost zaručená pečením v páře.

Můj muž nemá moc rád cuketu. Jídlo bez masa mu taky moc nevoní, ale když kuchyní zavoní tenhle slaný koláč, pak je s ním hned jiná řeč…veselejší. Můžete si zahrát i na Babicu a přidat ingredience, co dům dá (a vlastně, proč ne?). Houby, papriky, lilky, jen ta rajčata (pokud nejsou sušená) se mi zdají v quiche taková rozbředlá. Ale jinak řečeno – léto je tu a s ním i sezona „levné zeleniny“. Amen.

Slaný cuketový koláč

forma o 26 cm

příprava: 80 minut

Co na křehké těsto?

300 g hladké mouky

špetka soli

175 g studeného másla + na vymazání formy

3 až 4 lžíce studené vody

Další potřebná výbava: pečicí papír, váleček, vidlička, suché fazole

Co na náplň do koláče?

5 vajec

50 ml plnotučného mléka

200 g zakysané smetany

50 g balkánského sýru

100 g žervé

1 lžička medu (nemusí být)

1 hrst čerstvého tymiánu (do náplně i na ozdobu)

1 malá zelená cuketa (u větší stačí ½)

1 malá žlutá cuketa

troška olivového oleje na pánev

sůl a pepř

1 jarní cibulka

Jak na to?

  1. Připrav si křehké těsto. Do mísy odvaž mouku, přidej špetku soli a nakrájej do ní studené máslo. Vidličkou zapracuj do tzv. drobenky. Můžeš i prsty, ale nesmíš mít moc teplé ruce. Jakmile se těsto bude drobit, přilívej postupně studenou vodu. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku nebo folie a nech v ledničce odpočinout asi 30 minut.
  2. Mezitím si připrav náplň. Smíchej vejce s mlékem, zakysanou smetanou, nastrouhaným nebo prsty rozdrobeným balkánským sýrem a žervé. Já navíc přidávám trošku medu. Vmíchej polovinu lístků tymiánu, dochuť solí a pepřem. Cukety omyj, nakrájej podélně a na pánvi ogriluj na trošce oleje z obou stran dozlatova. Můžeš je i dochutit solí a pepřem.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem. Odpočaté těsto polož na větší pečicí papír, měl by být větší než forma. Vyválej na něm kruh (opět větší než forma), pokud se ti těsto lepí, zlehka ho posyp moukou a válej dál. Tloušťka těsta by měla být maximálně 1 cm.
  4. Překlop vyválené těsto na formu, pečicí papír budeš mít směrem k sobě. Díky tomu se ti bude s těstem dobře pracovat, až ho budeš rozprostírat po celé ploše. Těsto, které přesahuje přes okraj, jednoduše odloupni. Prsty uhlaď. Opatrně sundej pečicí papír, dej si ho stranou a vidličkou dno těsta propíchej. Pečicí papír vrať zpátky na těsto a zasyp suchými fazolemi. Díky tomu se těsto při pečení nezvedne.
  5. Korpus koláče si předpeč v troubě, stačí 5 minut. Vyndej formu na mřížku a nech trošku vystydnout. Teplotu v troubě sniž na 160°C a připrav na pečení v páře. My lijeme rovnou vodu na dno trouby, pokud nemáš troubu na pečení v páře uzpůsobenou, pak stačí dát rendlík s horkou vodou na dno.
  6. Na předpečený korpus nalij náplň, opatrně nahoru rozlož ogrilovanou cuketu, přidej ještě část lístků tymiánu a na větší kousky nakrájenou jarní cibulku. Peč v páře lehce dozlatova, asi 30 minut. Vyndej a nech na mřížce trošku vychladnout, koláč se ti bude snáz krájet.

Chceš zkusit i jiný slaný sýrový quiche? Klikni na recept zde a nalaď své chuťové buňky…

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *