Objevte kouzlo slaného cuketového koláče

Objevte kouzlo slaného cuketového koláče

Základní křehké těsto, grilovaná cuketa, krémová sýrová náplň provoněná tymiánem a šťavnatost zaručená pečením v páře. Tomu my říkáme #chutzazitvic.

Můj muž nemá moc rád cuketu. Jídlo bez masa mu taky moc nevoní, ale když kuchyní zavoní tenhle slaný koláč, pak je s ním hned jiná řeč…veselejší. Můžete si zahrát i na Babicu a přidat ingredience, co dům dá (a vlastně, proč ne?). Houby, papriky, lilky, jen ty rajčata, pokud nejsou sušená se mi zdají v quiche takové rozbředlé. Ale jinak řečeno, léto je tu a s ním i sezona „levné zeleniny“. Amen.

 

Slaný cuketový koláč

forma o 26 cm

příprava: 80 minut

 

Co na křehké těsto?

300 g hladké mouky

špetka soli

175 g studeného másla + na vymazání formy

3 až 4 lžíce studené vody

 

Další potřebná výbava: pečicí papír, váleček, vidlička, suché fazole

 

Co na náplň do koláče?

5 vajec

50 ml plnotučného mléka

200 g zakysané smetany

50 g balkánského sýru

100 g žervé

1 lžička medu (nemusí být)

1 hrst čerstvého tymiánu (do náplně i na ozdobu)

1 malá zelená cuketa (1/2 u větší stačí)

1 malá žlutá cuketa

troška olivového oleje na pánev

sůl a pepř

1 jarní cibulka

 

Jak na to?

  1. Připrav si křehké těsto. Odvaž do mísy mouku, přidej špetku soli a nakrájej do ní studené máslo. Vidličkou zapracuj do tzv. drobenky, můžeš i prsty, ale nesmíš mít moc teplé ruce. Jakmile se těsto bude drobit, přilij postupně studenou vodu. Vypracuj hladké těsto, přendej ho do potravinářského sáčku nebo folie a nech v ledničce odpočinout asi 30 minut.
  2. Mezitím si připrav náplň. Smíchej vejce s mlékem, zakysanou smetanou, nastrouhaným nebo prsty rozdrobeným balkánským sýrem a žervé. Já navíc přidávám trošku medu. Vmíchej polovinu lístků tymiánu, dochuť solí a pepřem. Cukety omyj, nakrájej podélně a na pánvi ogriluj na trošce oleje z obou stran dozlatova. Můžeš je i dochutit solí a pepřem.
  3. Formu vymaž máslem. Odpočaté těsto polož na větší pečicí papír, měl by být větší než forma. Vyválej na něm kruh (opět větší než forma), pokud se ti těsto lepí, zlehka ho posyp moukou a válej dál. Tloušťka těsta by měla být maximálně 1 cm.
  4. Překlop vyválené těsto na formu, pečicí papír budeš mít z vnitřní strany, přes něj se ti hezky bude rozprostírat do všech stran formy, těsto, které přesahuje přes okraj, jednoduše odloupni. Prsty uhlaď. Opatrně sundej pečicí papír, dej si ho stranou a vidličkou dno těsta propíchej. Pečicí papír vrať zpátky do formy a zasyp vnitřní část suchými fazolemi.
  5. Korpus koláče si předpeč v předehřáté troubě na 180°C, stačí 5 minut. Vyndej formu na mřížku a nech trošku vystydnout. Teplotu v troubě sniž na 160°C a peč v páře. My lijeme rovnou vodu na dno trouby, pokud nemáš pečení v páře, pak stačí dát rendlík s horkou vodou na dno.
  6. Na korpus nalij náplň, opatrně nahoru rozlož ogrilovanou cuketu, přidej ještě část lístků tymiánu a na větší kousky nakrájenou jarní cibulku. Peč v páře lehce dozlatova, asi 30 minut. Vyndej a nech na mřížce trošku vychladnout, snáz se ti bude koláč krájet.

Chceš zkusit i jiný slaný sýrový quiche? Klikni na recept zde a nalaď své chuťové buňky…

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *