Jak na slaný sýrový quiche s cibulkou a tymiánem po francouzsku

Jak na slaný sýrový quiche s cibulkou a tymiánem po francouzsku

Quiche na milion způsobů umí připravit nejen Francouzi, ale také další národy (např. Angličané), včetně nás Čechů. Nejenže je tento slaný křehký koláč skvěle vypadá, ale můžete do něj dát „co dům dal“.

Quiche je vlastně „otevřený“ koláč, do kterého se kromě sýrů přidává maso, ryby, mořské plody, houby a zelenina. Mezi ty oblíbené patří i špenátový koláč v kombinaci s uzeným lososem. Co se historie quiche týče, skvěle ji popisuje Wikipedia. Všeobecně řečeno je tahle dobrota vcelku dost stará záležitost, kterou byste u vás v kuchyni měli rozhodně vyzkoušet. Nezapomeňte ale, že pokud syrové těsto nevyložíte něčím, co zadrží vlhkost z náplně (jako je např. slanina, šunka), tak si korpus musíte předpéct. Zde malý návod. Vejce pak můžete kombinovat nebo nahradit smetanou – tučným krémem.

Slaný sýrový quiche

Na 1 kulatou formu o průměru 28 cm

Příprava: 1 hodina

Co na (dvojité) těsto?

300 g hladké mouky

175 g studeného másla + na vymazání formy

špetka soli

3-4 lžíce studené vody

Co do náplně?

6-8 plátků kvalitní anglické slaniny

100 g gorgonzoly

100 g brynzy (ovčí nebo kravské)

100 g parmazánu

2 jarní cibulky

2 vejce

tymián

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Do větší mísy odvaž mouku. Přidej na kostičky nakrájené studené máslo a špetku soli. Vidličkou nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku vypracuj těsto, postupně přidávej studenou vodu. Rukama ještě více propracuj a rozděl na dvě části, jednu větší a jednu menší. Můžeš dát odležet do chladu nebo rovnou použít, pokud pracuješ se „studenými“ ingrediencemi.
  2. Větší část těsta vyválej do kruhu. Nebude se ti lepit, když budeš válet těsto na pečícím papíru (můžeš použít i silikonovou podložku) a přes pečící papír. Přendej do máslem vymazané formy. Těsto zlehka propíchej vidličkou. Vylož plátky anglické slaniny. Navrch rozděl kousky gorgonzoly, brynzy a zasyp nastrouhaným parmazánem. Ozdob kolečky jarní cibulky a lístečky tymiánu. Můžeš dochutit troškou soli (sýry jsou už tak dost slané) a čerstvě namletým pepřem. V misce rozšlehej vejce. Zalij koláč, část si nech na pomazání těsta.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Potom vyválej druhou část těsta. Nožem tvaruj lístečky a vyskládej je navrch koláče. Potři je zbytkem vyšlehaného vejce, nezapomeň ani na okraje quiche. Peč dozlatova, asi 30 minut.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *