Zkuste si upéct jablečné donuty

Zkuste si upéct jablečné donuty

Jablka v těstíčku, jablečné koblížky nebo také donuty. Vyzkoušejte recept na pečené, namísto smažených.

Tenhle recept jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, jenže jsem nikde nemohla sehnat formu na donuty do trouby. Nakonec jsem na ní narazila v Makru a co víc, měla na sobě v němčině recept na pečená jablka v těstíčku. Trošku jsem ho upravila, přidala skořici, protože ta k jablkům a zimě patří a místo vanilkového cukru dala třtinový. Moje děti moc klasické donuty nemusí, maximálně se s nimi vyfotí. Ale téhle verzi neodolaly. Takže kašlete na to, že nejsou s polevou a různými cukrovými udělátky, ani nejsou hlaďoučké, protože jablka pouští vodu. Zato jsou sakra dobrý… A to nám k radosti stačí!

 

 Pečené jablečné donuty

Na 8 donutů

Příprava: 40 minut + čas na vychladnutí

Co na jablečné donuty?

2 lžíce másla + na vymazání formy

1 vejce (rozděl žloutek a bílek)

1 lžíce třtinového cukru

175 ml plnotučného mléka

70 g hladké mouky

špetka soli

špetka mleté skořice

1 lžíce kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

2 menší sladká jablka

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. V robotu s pomocí nástavce “K” utři změklé máslo se žloutkem a třtinovým cukrem. Postupně vmíchej mléko a nakonec suché ingredience jako je mouka, sůl, skořice a prášek do pečiva. Utři hladké těsto. Zatímco se v robotu zpracovává hladké těsto, vyšlehej bílek ve sníh a pak zlehka zapracuj do těsta. To pak nech v chladu odpočívat.
  2. Mezitím vymaž máslem formu na donuty. Dej ji do ledničky. Jablka zbav jádřince, existuje na to i taková chytrá špachtlička. Nakrájej asi 1cm silná kolečka. Rozděl je do formy a zalij rovnoměrně těstem.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Jablečné donuty (nebo taky jablíčka v těstíčku) peč dozlatova, asi 20 minut. Formu vyndej na mřížku, nech vychladnout a pak donuty opatrně vyndej. Můžeš zlehka posypat moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *