Co se u nás doma snídá? Palačinky, lívance a taky vafle. Ještě do nedávna jsem je kupovala, přiznávám se dobrovolně. Pak mi chef koupil chytrou mašinku, našla jsem si recept na netu, trošku ho poupravila a jupí, vafle jsou konečně na blogu!
A kdy jindy, než na konci školního roku? Máme před sebou celé léto plné vaflí. Nebudou takové, jaké si obvykle dáváme ve wonder wafle v Berlíně. Tam si holky nakombinují různé sladké „prasárny“, stojí nás to mega peněz, ale je to úplně jedno. Protože jsou šťastné a taky chvíli ticho. A protože láska prochází i v pubertě žaludkem, nebo vlastně v každém věku, tak vafle jsou u nás doma něco jako lék na všechny možné neduhy. Na špatné známky, na zlomená srdce (ještě nevím) i třeba jen tak pro rodinné štěstí u jednoho snídaňového letního stolu.
Vafle s jogurtem a ovocem
4 porce
příprava: 30 minut + chlazení 30 minut
Co na vafle?
40 g změklého másla
220 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
špetka soli
300 ml plnotučného mléka
2 vejce
olej na potření vaflovače
2 bílé řecké jogurty
letní ovoce (třešně, rybíz, josta, maliny)
agáve sirup na doslazení
Jak na to?
- Máslo rozpusť a nech ho trošku vychladnout. Odvaž si mouku, přidej k ní prášek do pečiva, cukr, mletou skořici a špetku soli. Vyšlehej máslo s mlékem a vejci. Přidávej postupně suché ingredience a vyšlehej to dohromady.
- Fígl je v tom, že těsto necháš alespoň 30 minut v chladu odležet. Pak se ti s ním bude líp pracovat a vafle budou nadýchanější, chutě propojenější.
- Pak rozehřej vaflovač, potři ho troškou oleje, nalij rovnoměrně těsto, přiklop, jakmile se začnou na těstu tvořit bublinky, a peč dozlatova.
- Vyndej, nalij další těsto a pokračuj tak, dokud nebudeš mít všechny vafle hotové. Nakonec je podávej s jogurtem, ovocem a můžeš vše dosladit třeba agáve sirupem.