Není nad hrnkové koláče typu „Co dům dá“. Nebo chalupa v tomto případě. Jsou letní prázdniny a k nim neodmyslitelně patří rybíz. U nás je to i josta, což je takový kříženec černého rybízu a angreštu.
Pokaždé, když se pustím do pečení nového koláče, říkám si, co z toho vzejde. Vlastně tak trošku doufám. Není to kynuté těsto, to musí člověk dodržet recept do puntíku, je to spíš taková buchta. A tam je to hodně o konzistenci. Nechcete mít suchý koláč, chcete ho mít vláčný. Nechcete mít příliš sladký nebo taky moc kyselý, prostě musí být tak akorát. A jak toho docílíte? Střílíte od oka, ochutnáváte, dáváte ochutnat a když to projde u vás a u vašich blízkých, pak má smysl dát recept na blog. Máte i vy nějaký takový svůj „style“?
Koláč s rybízem a jostou
forma o průměru 28 cm
příprava: 60 minut
Co na koláč?
2 vejce
1 hrnek třtinového cukru
kůra z 1 citronu
2 menší zralé banány
200 g zakysané smetany
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
½ hrnku oleje + na vymazání formy
rybíz a josta na posypání (čím víc, tím líp)
Jak na to?
- Utři v robotu s balónovou metlou vejce spolu s cukrem a kůrou z citronu do pěny. Pak přidej na menší kousky nakrájené (já je normálně rukou odebírám a dávám do mísy od robota) banány. Dál šlehej, dokud se banán nepropojí s pěnou.
- Pak přidej zakysanou smetanu. Mouku prosej dohromady s práškem do pečiva a pak postupně vmíchej do těsta. Nakonec přidej olej a zlehka ho zapracuj. Troubu předehřej na 180°C.
- Formu na dort nebo na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně nalij. Navrch rozděl rybíz a jostu a peč dozlatova, asi 45-50 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Upečený koláč nech vychladit na mřížce a pak podávej, třeba ozdobený čerstvým ovocem.