Chalupářský koláč s rybízem a jostou

Chalupářský koláč s rybízem a jostou

Není nad hrnkové koláče typu „Co dům dá“. Nebo chalupa v tomto případě. Jsou letní prázdniny a k nim neodmyslitelně patří rybíz. U nás je to i josta, což je takový kříženec černého rybízu a angreštu.

Pokaždé, když se pustím do pečení nového koláče, říkám si, co z toho vzejde. Vlastně tak trošku doufám. Není to kynuté těsto, to musí člověk dodržet recept do puntíku, je to spíš taková buchta. A tam je to hodně o konzistenci. Nechcete mít suchý koláč, chcete ho mít vláčný. Nechcete mít příliš sladký nebo taky moc kyselý, prostě musí být tak akorát. A jak toho docílíte? Střílíte od oka, ochutnáváte, dáváte ochutnat a když to projde u vás a u vašich blízkých, pak má smysl dát recept na blog. Máte i vy nějaký takový svůj „style“?

Koláč s rybízem a jostou

forma o průměru 28 cm

příprava: 60 minut

Co na koláč?

2 vejce

1 hrnek třtinového cukru

kůra z 1 citronu

2 menší zralé banány

200 g zakysané smetany

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

½ hrnku oleje + na vymazání formy

rybíz a josta na posypání (čím víc, tím líp)

Jak na to?

  1. Utři v robotu s balónovou metlou vejce spolu s cukrem a kůrou z citronu do pěny. Pak přidej na menší kousky nakrájené (já je normálně rukou odebírám a dávám do mísy od robota) banány. Dál šlehej, dokud se banán nepropojí s pěnou.
  2. Pak přidej zakysanou smetanu. Mouku prosej dohromady s práškem do pečiva a pak postupně vmíchej do těsta. Nakonec přidej olej a zlehka ho zapracuj. Troubu předehřej na 180°C.
  3. Formu na dort nebo na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně nalij. Navrch rozděl rybíz a jostu a peč dozlatova, asi 45-50 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Upečený koláč nech vychladit na mřížce a pak podávej, třeba ozdobený čerstvým ovocem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *