Vánoční lín s kaparovou omáčkou a bramborami podle Martina Škody

Vánoční lín s kaparovou omáčkou a bramborami podle Martina Škody

Jíte na Štědrý den ryby? A jaké? Držte se sladkovodních ryb, je to tradice. Ať už se rozhodnete pro lína, pstruha, sumce, kapra nebo třeba candáta, my vás spolu s našimi hosty přesvědčíme, že stojí za to.

Našeho prvního hosta ze sladkovodní edice vám představovat nemusíme. Škoda by byla podle Martina nevařit. Nebo taky nepéct lína s kaparovou omáčkou a šťouchanými bramborami. Lín obecný vás opravdu překvapí. Je to na první pohled dozelena zbarvený krasavec. Patří mezi nejchutnější kaprovité ryby. Připravuje se na “modro“ i se slaninou, stejně jako kapr. Na co si dát pozor? U čerstvě zabitého lína pracují reflexy na 100% dál, proto ho nechte půl dne „odležet“ v chladu, a pak teprve kuchejte a tepelně upravujte. Jinak vám bude skákat z prkénka a kroutit se na pánvi nebo v pekáči.

 

A na co se můžete těšit příště? Na Jirku Hilgarta a pstruha s bramborovou kaší a holandskou omáčkou. Již brzy…

Lín s kaparovou omáčkou a brambory

2 velké porce

příprava: 50 minut

Co na kaparovou omáčku?

80 g másla

1 cibule

asi 200 ml suchého bílého vína

asi 200 ml smetany ke šlehání 33%

rybí vývar nebo voda na podlití

sůl a bílý pepř

1 plná lžíce kaparů v nálevu (slitých)

1 žloutek

Co na brambory?

400 g brambor typu A, B

40 g másla

hrst mandlí

sůl a pepř

velká snítka listové petržele

kousek másla

Co na ryby?

2 čerství líni (nebo okouni)

sůl a bílý pepř

1 lžička celého kmínu

3 lžíce (ideálně přepuštěného) másla

½ citronu

Co na dokončení?

zbytek pražených mandlí

čerstvá řeřicha

4 menší mrkve

Jak na to?

  1. V rendlíku zpěň ⅔ másla na omáčku. Přidej jemně nasekanou cibulku a restuj, dokud nezesklovatí. Poté základ zalij vínem a nech odpařit alkohol. Přilij smetanu, případně ještě trochu rybího vývaru nebo vody, a omáčku vař do zhoustnutí. Poté ji rozmixuj, dochuť solí a pepřem, doplň jemně nasekanými kapary (bez nálevu), krátce prohřej a až těsně před servírováním do omáčky zašlehej (třeba vidličkou) žloutek a plátky zbylého másla. Pečlivě zamíchej a nijak dál nevař.
  2. Troubu předehřej na 200°C. Brambory oloupej, trošku pokrájej a vhoď je do vroucí osolené vody. Poté teplotu plotýnky ztlum, hrnec zaklop a brambory vař asi 15 minut. Vodu slij a nech brambory ještě chvíli dojít. Mezitím, co se budou brambory vařit, si připrav ryby.
  3. Do očištěných línů udělej tři mělké zářezy z obou stran, poté poctivě osol, opepři a okmínuj. V pánvi rozpal přepuštěné máslo a ryby rychle z obou stran opeč, polož je do pekáče, zalij zbylým máslem, zakápni citronem a dle velikosti ještě 12 až 15 minut peč v troubě.
  4. Na suché pánvi dokřupava opraž mandle, mírně je posekej a ⅔ dej do brambor, zbytek si schovej na servírování. Mrkev omyj, ale neloupej (ve slupce je spousta chuti) nakrájej na kousky a ty opeč na oleji, nebo přepuštěném másle. Dochuť solí, bílým pepřem a pár kapkami citronu.
  5. Upečenou rybu rozděl na porce a podávej spolu s bramborami, řeřichou, restovanou mrkví a kaparovou omáčkou. Nebo to všechno dej na jeden velký servírovací talíř a ujídejte spolu, o tom ty Vánoce taky jsou…
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *