Nepečené vánoční cukroví v podobě kuliček, zkuste to i bez lepku!

Nepečené vánoční cukroví v podobě kuliček, zkuste to i bez lepku!

Co ještě udělat na Vánoce za cukroví? Nepečené! Je to snadné, stejně tak sladké a můžete je dělat na poslední chvíli. A zužitkujete různé zbytky, jako sušené ovoce nebo třeba ořechy. Co je ale top, je domácí marcipán.

Rovnou zapomeňte na tu klasiku, kterou se potahují dorty. Tenhle marcipán, který je základ pro nepečené kuličky, je trošku jiný, lehce drobivý, což úplně stačí. Máte dvě možnosti, jak si jej připravit. Za prvé levněji – koupíte mandle i se slupkou. Ty dáte je do hrnce s vodou, přivedete k varu (stačí 1-2 minuty) a odstavíte. Chvilku počkejte, ať si úplně nespálíte prsty a pak snadno mandle vyloupnete. Přendejte je na utěrku, odsajte přebytečnou vodu a nechte vychladnout. Pak mandle najemno namelte a postupujte podle receptu. Druhá varianta je trošku dražší – buď nakoupíte už vyloupané mandle nebo rovnou jemně namletou mandlovou mouku. A pak už je to rychlovka!

Bezlepkové marcipánové kuličky

asi na 22 kuliček (dle velikosti)

příprava: 15 minut

Co na marcipánové kuličky?

200 g jemně namletých mandlí (prodává se to i jako mandlová mouka)

150 g moučkového cukru

3-4 lžíce jahodové nebo malinové šťávy smíchané s vodou

pár lyofilizovaných jahod (mrazem sušených)

sušené borůvky dle chuti (asi 66 kusů)

mletý kokos na obalení (asi 50 g)

Jak na to?

  1. Připrav si marcipán. Najemno namleté mandle odsyp do misky. Přidej moučkový cukr. Šťávu promíchej s vodou v malé skleničce a do misky nalij 3 až 4 lžíce, podle potřeby. Rukama propracuj lepící se těsto.
  2. Lyofilizované jahody prsty podrť, smíchej je s nastrouhaným marcipánem v misce. Z marcipánu tvaruj menší kuličky, ke každé přidej asi 3 borůvky. Kuličky obal v kokosu s nadrcenými jahodami. Podávej nebo skladuj uzavřené v suchu a chladu, max. 3 dny.

Kakaové kuličky s kokosem

asi na 30 kuliček (dle velikosti)

příprava: 20 minut

Co na kakaové kuličky?

200 g jemně namletých mandlí (prodává se to i jako mandlová mouka)

150 g moučkového cukru

3-4 lžíce jahodové nebo malinové šťávy smíchané s vodou

100 g piškotů

50 g datlí

50 g sušených borůvek

2 lžíce kakaa (používám Lindt)

1 lžíce tuzemáku (nemusí být)

mletý kokos na obalení (asi 50 g)

Jak na to?

  1. Připrav si marcipán. Jemně namleté, oloupané mandle odsyp do misky. Přidej moučkový cukr. Šťávu promíchej s vodou v malé skleničce a do misky nalij 3 až 4 lžíce, podle potřeby. Rukama propracuj lepící se těsto.
  2. K němu přidej nahrubo pomleté piškoty, datle, celé borůvky, kakao a tuzemák. Znovu rukama propracuj tak, aby se těsto lepilo a dalo se tvořit kuličky. Ty pak obal v kokosu.
  3. A opět platí: Podávej nebo skladuj uzavřené v suchu a chladu, max. 3 dny.

Chystáte se na vosí úly? Pak i na ně u nás najdete tady

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *