Jak na rychlé špagety s pestem z chřestu

Jak na rychlé špagety s pestem z chřestu

Janovské pesto z bazalky, pesto ze sušených rajčat, z oliv. A co třeba z chřestu? Je to snadnější než si myslíte! A stačí vám k tomu jen pár ingrediencí.

Sezona chřestu je tu. A co z této zelené maličkosti vykouzlit v kuchyni? Určitě znáte variantu obalenou v sušené šunce. Dále pak klasiku v podobě risotta, krémovou chřestovou polévku, chřest obalený v parmazánu… Všechny tyto recepty najdete u nás na blogu. Teď je ale čas na chřestové pesto se špagetami!

Špagety s chřestem

4 porce

příprava: 40 minut

Co na špagety?

500 g špaget

500 g zeleného chřestu (1 svazek)

2 hrsti orestovaných slunečnicových semínek

100 g parmazánu

100 g anglické slaniny

jarní cibulka (my použili jednu bílou a jednu fialovou)

2 hrsti černých oliv

50 ml olivového oleje

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Očisti chřest (zelený stačí jen zdřevnatělé konce). Z chřestu nejprve odkroj špičky, dej si je stranou. Poté chřest nakrájej na menší kousky. V rendlíku přiveď vodu k varu. Vedle si připrav druhý rendlík nebo misku s ledem a studenou vodou. Dej vařit vodu na špagety a uvař je dle návodu na obalu.
  2. Špičky chřestu uvař zvlášť, stačí 3 minutky. Poté je rychle zchlaď v ledové vodě (zůstanou krásně zelené), nech si je stranou na ozdobu. Zbylí chřest vař asi 5 minut (v té stejné vodě, co se vařily špičky). Přendej do nádoby od tyčového mixéru. Přidej nasucho orestovaná slunečnová semínka a třičtvrtě nastrouhaného parmazánu, trošku olivového oleje a rozmixuj v chřestové pesto. Dochuť solí a pepřem.
  3. Na pánvi nasucho orestuj nadrobno nakrájenou slaninu s nasekanou jarní cibulkou do zlatova. Vmíchej chřestové pesto, promíchej s uvařenými špagetami (podle potřeby přidej vodu ze špaget), dochuť solí a pepřem. Rozděl na talíře, ozdob špičkami z chřestu, olivami a ještě můžeš přidat parmazán.
Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *