Janovské pesto z bazalky, pesto ze sušených rajčat, z oliv. A co třeba z chřestu? Je to snadnější než si myslíte! A stačí vám k tomu jen pár ingrediencí.
Sezona chřestu je tu. A co z této zelené maličkosti vykouzlit v kuchyni? Určitě znáte variantu obalenou v sušené šunce. Dále pak klasiku v podobě risotta, krémovou chřestovou polévku, chřest obalený v parmazánu… Všechny tyto recepty najdete u nás na blogu. Teď je ale čas na chřestové pesto se špagetami!
Špagety s chřestem
4 porce
příprava: 40 minut
Co na špagety?
500 g špaget
500 g zeleného chřestu (1 svazek)
2 hrsti orestovaných slunečnicových semínek
100 g parmazánu
100 g anglické slaniny
jarní cibulka (my použili jednu bílou a jednu fialovou)
2 hrsti černých oliv
50 ml olivového oleje
sůl a pepř
Jak na to?
- Očisti chřest (zelený stačí jen zdřevnatělé konce). Z chřestu nejprve odkroj špičky, dej si je stranou. Poté chřest nakrájej na menší kousky. V rendlíku přiveď vodu k varu. Vedle si připrav druhý rendlík nebo misku s ledem a studenou vodou. Dej vařit vodu na špagety a uvař je dle návodu na obalu.
- Špičky chřestu uvař zvlášť, stačí 3 minutky. Poté je rychle zchlaď v ledové vodě (zůstanou krásně zelené), nech si je stranou na ozdobu. Zbylí chřest vař asi 5 minut (v té stejné vodě, co se vařily špičky). Přendej do nádoby od tyčového mixéru. Přidej nasucho orestovaná slunečnová semínka a třičtvrtě nastrouhaného parmazánu, trošku olivového oleje a rozmixuj v chřestové pesto. Dochuť solí a pepřem.
- Na pánvi nasucho orestuj nadrobno nakrájenou slaninu s nasekanou jarní cibulkou do zlatova. Vmíchej chřestové pesto, promíchej s uvařenými špagetami (podle potřeby přidej vodu ze špaget), dochuť solí a pepřem. Rozděl na talíře, ozdob špičkami z chřestu, olivami a ještě můžeš přidat parmazán.