Jarní kuře podle Petra Hajného a Slepičárny

Jarní kuře podle Petra Hajného a Slepičárny

Jak to vypadá, když se sejdou dva kuchaři v jedné kuchyni, dostanou kuře, jarní ingredience a musí vymyslet spatra dva recepty? Můžete se těšit na ostré kuře a pečené baby kuřátko s kuskusem (bez ananasu a bez broskve).

Petr Hajný u nás na Slepičárně není nováčkem, pamatujete na grilování u něj v Zas a znova nebo vánočního sumce s křenovou omáčkou? Petr je vtipný, umí být i skromný, ale co víc, fakt umí vařit. Skvěle tak doplňuje mého „chefa“ Štěpána, který není vyučený kuchař. Štěpán je taky vtipný, skromný je jen sem tam, a jeho jídlo milujeme už víc jak X let. Ale zpátky k receptům. Pojďte si s námi užít jaro, zelené suroviny, baby a farmářské kuřátko a inspirujte se pro svou kuchyň.

Ostré jarní kuře se salátem

4 porce

příprava: 80 minut

Co na ostré kuře?

1 celé farmářské kuře

sůl a pepř

40 g sušených rajčat v oleji

30 g chipotles en adobo

1 citron

máslo

svazek jarní cibulky

50 g anglické slaniny

2 šalotky

2 stroužky česneku

100 ml kuřecího vývaru

50 ml bílého vína

jarní salát ochucený olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z citronu

Jak na to?

  1. Vykosti celé kuře, kosti, skelet a křídla si nech na vývar. Maso s kůží osol, opepři, pod kůži dej nasekaná sušená rajčata a nahoru rozetři naložené a nasekané chipotle. Vetři kůru z citronu. Troubu předehřej na 200°C(ideálně na gril).
  2. Na dno pekáčku rozlož máslo, na větší kousky nakrájenou jarní cibulku a na menší kousky nakrájenou anglickou slaninu. Přidej kolečka šalotky, celé, rozmáčknuté stroužky česneku a plátky citronu. Navrch dej kuře. Podlij vývarem a bílým vínem.
  3. Peč dozlatova, asi 45 minut. Průběžně zalévej šťávou z kuřete. Upečené maso vyndej, nakrájej na plátky a podávej s jarním salátkem. Stačí, když salát lehce ochutíš olivovým olejem, osolíš, opepříš a zakapeš šťávou z citronu. Navrch kuřete dej zeleninu a slaninu z pekáčku a k servírování přidej i šťávu.

Baby kuřátko s kuskusem

4 porce

Příprava: 60 minut

Co na baby kuřátko?

2 baby kuřátka

sůl a pepř

4 plátky anglické slaniny

4 snítky rozmarýnu

máslo

svazek baby mrkviček

svazek jarní cibulky

Co na kuskus?

2 hrnky kuskusu (o objemu 250 ml)

3 hrnky horkého kuřecího vývaru

2 šalotky

2 stroužky česneku

60 g sušených rajčat v oleji

olivový olej

sůl a pepř

výhonky hrášku na ozdobu

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 200°C. Připrav si baby kuřátko. Osol a opepři ho i uvnitř. Pod kůži k prsům vsuň po plátku slaniny (vždy ji přehni), a snítku rozmarýnu. Dovnitř vlož kostičku másla a svaž nožičky k sobě. Máslo polož i nahoru.
  2. Do pekáčku dej baby mrkvičky a na menší kousky nakrájenou jarní cibulku. Kuřátka dej na zeleninu a peč dozlatova, asi 45 minut. Podle potřeby zalij šťávou a případně podlij vodou.
  3. Mezitím si připrav kuskus. Dva hrnky kuskusu dej do větší mísy, zalij horkým vývarem, přiklop a nech nabobtnat. Na pánvi na oleji zatím orestuj nasekanou šalotku, česnek, přidej nakrájená sušená rajčata a dochuť solí a pepřem.
  4. Směs z pánve vmíchej k nabobtnalému kuskusu, podle potřeby ho ještě dochuť solí a pepřem. Přendej na talíře, ozdob výhonky hrášku. Přidej kuřátka, co porce to polovina jednoho a upečené mrkvičky.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *