Co by nemělo chybět na Velikonoční pondělí? Nádivka s kopřivou, pečené kuřátko s překvapením a bramborový salát s jarní zeleninou jako je mrkev, chřest a hrášek.
Měli jsme tu profi kuchaře, Petra Hajného a našeho chefa Štěpána, následovali hudebníci Mike T a Jirka Hilgart. A nakonec tu máme fandy gastronomie, Martina Škodu a mě. Jak říká Martin: „My dva jsme si zbyli“. Stejně jako kluci, i my jsme dostali suroviny „naslepo“ a malé a velké kuře. A co z toho vzniklo? Kuře s překvapením – plněné vejcem, nádivka jako koláč a jarní bramborový salát.
Kuře s nádivkou a bramborami
4 porce
příprava: 1,5 hodiny
Co na nádivku?
2 šalotky
1 stroužek česneku
olej
2 prsa z kuřete
100 g anglické slaniny
sůl a pepř
4 rohlíky (nebo housky, 1 den staré)
2 svazky medvědího česneku
1 svazek jarní cibulky
2 svazky kopřiv
muškátový oříšek
5 vajec
250 ml smetany ke šlehání (33%)
strouhanka na zahuštění
máslo na vymazání formy
Co na kuře?
2 baby kuřátka
sůl a pepř
muškátový oříšek
špetka kurkumy
špetka papriky
máslo
2 vejce
syrová nádivka (z tohoto receptu)
Co na brambory?
500 g brambor typu A
máslo + olivový olej
1 svazek mrkve
1 svazek zeleného chřestu
2 hrsti vyloupaného hrášku
sůl a pepř
muškátový oříšek
Jak na to?
- Nejdřív si připrav nádivku. Na menší kousky nakrájej šalotku a česnek. Orestuj je na pánvi na olivovém oleji. Přidej nakrájená kuřecí prsa a slaninu. Osol a opepři. Orestuj a dej stranou, aby směs mohla trošku vychladnout.
- Housky nebo rohlíky nakrájej na malé kostičky. Přendej je do mísy. Přidej nasekaný medvědí česnek, jarní cibulku, spařené a nasekané kopřivy a směs z pánve. Dochuť muškátovým oříškem, vmíchej vejce a smetanu. Vypracuj nádivku, kdyby byla tekutější, přidej trošku strouhanky. Vymaž formu na pečení o průměru 22 cm máslem a vysyp strouhankou. Troubu předehřej na 200°C.
- V rendlíku uvař dvě vejce natvrdo. Do vody přidej špetku soli a trošku octa, vlož vejce, přiveď k varu a vař 8 minut (nebo 1,5 minuty a nech 15 minut dojít v horké vodě). Baby kuřátka ze všech stran i uvnitř osol, opepři, zlehka posyp kurkumou, paprikou a muškátovým oříškem. Uvařená vejce oloupej a obal je v nádivce. Naplň tím baby kuřátka, do každého jedno vejce s nádivkou. Uzavři párátky. Přendej do pekáčku a navrch dej ještě trošku másla. Podlij troškou vody, nebo kuřecím vývarem, pokud máš.
- Zbytek nádivky rozděl do vymazané a vysypané koláčové formy. Kuře i nádivku dej péct do předehřáté trouby, nejdříve při 200°C asi 30 minut, poté teplotu stáhni na 180°C a dopékej ještě dalších 40 minut, dokud nebude mít kuře zlatou kůrčičku. Podle potřeby jej podlij vodou nebo vývarem.
- Mezitím uvař brambory i se slupkou do měkka, poté je slij a nech trošku vychladnout. Na pánvi rozehřej máslo s olejem, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou mrkev a chřest. Orestuj. Pak vmíchej rozpůlené brambory, osol, opepři a opět orestuj dozlatova. Nakonec přidej vyloupaný hrášek a společně opékej. Upečená kuřátka rozkroj a servíruj s nádivkou a bramborami.