Lipánkový koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Lipánkový koláč s ovocem a ořechovou drobenkou

Základní těsto smíchané v robotu, jen pár ingrediencí, sezonní ovoce a drobenka provoněná vlašskými ořechy. Sladká tečka na závěr léta v podobě dalšího nejjednoduššího a vláčného koláče s ovocem na světě!

Konec prázdnin je tu a začíná nám školní rok. Je tu zase koloběh kolem snídaní a svačin do školy. Rychlé koláče „co dům dá“ jsou v tomhle případě TOP. Zvlášť, když se váží po lžících. Ano, i to je možné. To vás naučí lenost a mít doma děti, co už zvládnou podle blogu péct samy. A co se v mládí naučí… však to znáte. 

Koláč se švestkami a jablky

1 kulatá forma o průměru 26 cm

příprava: 40 minut

Co na koláč?

1 vanilkový Lipánek (130 g)

2 vejce

4 lžíce třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

kůra z bio citronu

8 vrchovatých lžic polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)

4 lžíce řepkového oleje + na vymazání formy

1-2 jablka (podle velikosti)

4-6 švestek (podle velikosti)

Co na drobenku?

4 lžíce másla

6 lžic polohrubé mouky

4 lžíce třtinového cukru

1 lžíce mletých vlašských ořechů

špetka mleté skořice

Jak na to?

  1. Do mísy od robota dej Lipánka, rozklepni vejce, přidej cukry a kůru z citronu. Vyšlehej pomocí balónové metly. Poté přidej mouku, prášek do pečiva a nakonec zapracuj i olej. Zlehka vše promíchej.  
  2. Předehřej troubu na 180°C. Formu vymaž olejem a vysyp moukou. Rozlij do ní rovnoměrně těsto. Jablka a švestky nakrájej na měsíčky a rozlož na těsto tak, aby okraje koláče zůstaly volné.
  3. Ingredience na drobenku dej do mísy a rozdrob je prsty. Drobenkou posyp těsto s ovocem a dej péct do trouby. Peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce vystydnout, nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *