Jak si během jednoho dne zvládnout připravit tři houbové recepty? Ráno si dejte frittatu (nebo můžete omeletu), k obědu si připravte houbovou omáčku s masem a rýží (nebo knedlíky) a k večeři se pusťte do bramboračky na chalupářský způsob.

Houbová frittata ke snídani
2 porce (pečící forma o průměru 22 cm)
Příprava: 40 minut
Co na frittatu?
1 lžíce másla + na vymazání formy
1 lžička olivového oleje
1 menší cibulka
50 g anglické slaniny
2 hrsti nakrájených hub
kmín
tymián
sůl a pepř
4 vejce
50 ml smetany ke šlehání (33%)
parmazán
Jak na to?
- Rozehřej na pánvi máslo s olivovým olejem. Orestuj nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Přidej očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestuj. Poté vmíchej trošku kmínu a tymiánu. Restuj dozlatova. Odstav.
- Vymaž formu na pečení máslem, troubu předehřej na 200°C. V míse zlehka vyšlehej vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelij do formy a zasyp směsí z pánve. Peč dozlatova, asi 25 minut a pak ještě horkou frittatu posyp nastrouhaným parmazánem a ozdob tymiánem. Podávej třeba s chlebem.

Vepřové na houbách s rýží k obědu
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na vepřové na houbách?
600 g vepřové pleci
2 cibule
řepkový olej
sůl a pepř
drcený kmín
tymián + na ozdobu
200 g čerstvých hub
200 ml smetany na šlehání (33%)
400 g rýže (u nás je to parboiled)
1 lžíce másla na rýži (nemusí být)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji – při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
- Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho (nebo na trošce oleje) dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
- Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu – já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.

Domácí bramboračka k večeři
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na bramboračku?
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
1 cibule
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
4 brambory
3 hrsti nakrájených hub
2 stroužky česneku
1,2 l domácího vývaru (kuřecí)
sůl a pepř
majoránka a petrželka
Jak na to?
- Cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájej na kostičky. Restuj v hrnci na másle do té doby, než mrkev začne pouštět oranžovou barvu. Vmíchej drcený kmín a orestuj.
- Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby, nadrobno nakrájený česnek a zalij vývarem. Vař do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku nakonec dochuť solí, pepřem, nasekanou majoránkou a petrželkou.