3 recepty z hub: frittata, polévka i omáčka

3 recepty z hub: frittata, polévka i omáčka

Jak si během jednoho dne zvládnout připravit tři houbové recepty? Ráno si dejte frittatu (nebo můžete omeletu), k obědu si připravte houbovou omáčku s masem a rýží (nebo knedlíky) a k večeři se pusťte do bramboračky na chalupářský způsob.

Houbová frittata ke snídani

2 porce (pečící forma o průměru 22 cm)

Příprava: 40 minut

Co na frittatu?

1 lžíce másla + na vymazání formy

1 lžička olivového oleje

1 menší cibulka

50 g anglické slaniny

2 hrsti nakrájených hub

kmín

tymián

sůl a pepř

4 vejce

50 ml smetany ke šlehání (33%)

parmazán

Jak na to?

  1. Rozehřej na pánvi máslo s olivovým olejem. Orestuj nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Přidej očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestuj. Poté vmíchej trošku kmínu a tymiánu. Restuj dozlatova. Odstav.
  2. Vymaž formu na pečení máslem, troubu předehřej na 200°C. V míse zlehka vyšlehej vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelij do formy a zasyp směsí z pánve. Peč dozlatova, asi 25 minut a pak ještě horkou frittatu posyp nastrouhaným parmazánem a ozdob tymiánem. Podávej třeba s chlebem.

Vepřové na houbách s rýží k obědu

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na vepřové na houbách?

600 g vepřové pleci

2 cibule

řepkový olej

sůl a pepř

drcený kmín

tymián + na ozdobu

200 g čerstvých hub

200 ml smetany na šlehání (33%)

400 g rýže (u nás je to parboiled)

1 lžíce másla na rýži (nemusí být)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Maso nakrájej na větší kousky. Cibuli nasekej nadrobno, orestuj ji na oleji – při nižší teplotě vůbec nebude vadit, když ji budeš za stálého míchání pár minut dusit. Pak přidej maso, osol, opepři a restuj, dokud se nezatáhne.
  2. Pak vmíchej drcený kmín a tymián. Přendej do pekáčku, přiklop a peč 30 minut. Mezitím nakrájej očištěné houby na menší kousky. Orestuj je na nasucho (nebo na trošce oleje) dozlatova. Pak je přidej do pekáčku a peč do změknutí masa ještě asi hodinu. Podle potřeby podlévej vodou a promíchej.
  3. Nakonec přidej smetanu, zamíchej a nech ještě krátce prohřát. Rýži připrav podle návodu – já ji krátce orestuju na trošce másla, osolím, zaliju asi 1 cm nad okraj vodou a vařím při nižší teplotě přiklopené do měkka přibližně 20 minut.

Domácí bramboračka k večeři

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na bramboračku?

2 mrkve

2 petržele

½ celeru

1 cibule

2 lžíce másla

1 lžička drceného kmínu

4 brambory

3 hrsti nakrájených hub

2 stroužky česneku

1,2 l domácího vývaru (kuřecí)

sůl a pepř

majoránka a petrželka

Jak na to?

  1. Cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájej na kostičky. Restuj v hrnci na másle do té doby, než mrkev začne pouštět oranžovou barvu. Vmíchej drcený kmín a orestuj.
  2. Přidej na kostičky nakrájené brambory a houby, nadrobno nakrájený česnek a zalij vývarem. Vař do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku nakonec dochuť solí, pepřem, nasekanou majoránkou a petrželkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *