Připadají vám štóly až moc sladké? Tahle tvarohová v kombinaci s lesním ovocem a mandlovou moukou vás mile překvapí. Navíc není tak suchá a můžete ji péct těsně před Vánoci, třeba jako jedlý dárek.
Moje kamarádka Jana P. ji peče takhle. Její recept jsem si trošku poupravila. Ubrala jsem trochu polohrubé mouky a doplnila jí moukou mandlovou, která se ke štole perfektně hodí. Navíc jsem díky mandlím mohla ubrat cukr, přidat méně sladší kandované ovoce a nebrní mě teď zuby z přeslazení. I když bez obalení v moučkovém cukru to prostě nejde. To by to už opravdu nebyla vánoční zasněžená štóla.
Vánoční tvarohová štóla
2 menší štóly
příprava: 1 hodina
Co na štólu?
150 g másla pokojové teploty + na pomazání
100 g třtinového cukru
2 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 BIO vanilkový cukr)
kůra z citronu
2 lžíce tuzemáku
250 g měkkého plnotučného tvarohu
2 vejce
4 hrsti kandovaného ovoce
100 g mandlové mouky (opět ze Zdravých ořechů)
400 g polohrubé mouky + na podsypání
1 prášek do pečiva bez fosfátů
moučkový cukr na obalení (cca 100g)
Jak na to?
- Utři v robotu pomocí nástavce „K“ máslo s oběma cukry a kůrou z citronu do krému. Pak vmíchej postupně tuzemák, tvaroh a vejce, nasekané kandované ovoce a utři. Nakonec přidej mandlovou mouku a prosátou mouku s práškem do pečiva, propracuj.
- Troubu předehřej na 170°C. Pracovní plochu trošku posypej moukou a vypracuj dvě stejně velké šišky, uprostřed je trošku prsty zmáčkni. Štóly přendej na plech vyložený pečicím papírem. Potři rozpuštěným máslem a dej péct.
- Peč lehce dozlatova, asi 40 minut, aspoň ještě jednou je potři rozpuštěným máslem. Jestli jsou upečené poznáš tak, že když do nich zapíchneš špejli, zůstane po vytažení suchá.
- Upečené štóly nech trošku vychladnout a pak je obal v moučkovém cukru. Když jsou moc horké, můžou se lámat. Ale nenech je vychladnout moc, jinak se na nich cukr neudrží. Úplně vychlazené štóly pak zabal do alobalu (pořádně utěsni) a nech je v chladu uležet. Jíst je ale můžeš hned!