Vánoční tvarohová štóla jako jedlý dárek

Vánoční tvarohová štóla jako jedlý dárek

Připadají vám štóly až moc sladké? Tahle tvarohová v kombinaci s lesním ovocem a mandlovou moukou vás mile překvapí. Navíc není tak suchá a můžete ji péct těsně před Vánoci, třeba jako jedlý dárek. 

Moje kamarádka Jana P. ji peče takhle. Její recept jsem si trošku poupravila. Ubrala jsem trochu polohrubé mouky a doplnila jí moukou mandlovou, která se ke štole perfektně hodí. Navíc jsem díky mandlím mohla ubrat cukr, přidat méně sladší kandované ovoce a nebrní mě teď zuby z přeslazení. I když bez obalení v moučkovém cukru to prostě nejde. To by to už opravdu nebyla vánoční zasněžená štóla. 

Vánoční tvarohová štóla

2 menší štóly

příprava: 1 hodina

Co na štólu?

150 g másla pokojové teploty + na pomazání

100 g třtinového cukru

2 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 BIO vanilkový cukr)

kůra z citronu

2 lžíce tuzemáku

250 g měkkého plnotučného tvarohu

2 vejce

4 hrsti kandovaného ovoce

100 g mandlové mouky (opět ze Zdravých ořechů)

400 g polohrubé mouky + na podsypání

1 prášek do pečiva bez fosfátů

moučkový cukr na obalení (cca 100g)

Jak na to?

  1. Utři v robotu pomocí nástavce „K“ máslo s oběma cukry a kůrou z citronu do krému. Pak vmíchej postupně tuzemák, tvaroh a vejce, nasekané kandované ovoce a utři. Nakonec přidej mandlovou mouku a prosátou mouku s práškem do pečiva, propracuj.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Pracovní plochu trošku posypej moukou a vypracuj dvě stejně velké šišky, uprostřed je trošku prsty zmáčkni. Štóly přendej na plech vyložený pečicím papírem. Potři rozpuštěným máslem a dej péct.
  3. Peč lehce dozlatova, asi 40 minut, aspoň ještě jednou je potři rozpuštěným máslem. Jestli jsou upečené poznáš tak, že když do nich zapíchneš špejli, zůstane po vytažení suchá.
  4. Upečené štóly nech trošku vychladnout a pak je obal v moučkovém cukru. Když jsou moc horké, můžou se lámat. Ale nenech je vychladnout moc, jinak se na nich cukr neudrží. Úplně vychlazené štóly pak zabal do alobalu (pořádně utěsni) a nech je v chladu uležet. Jíst je ale můžeš hned!
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *