Zemlbába (semlbába) nebo taky žemlovka, prostě sladký nákyp ze zbytků. Spotřebujete v něm staré pečivo včetně vánočky, případně přidáte ořechy, rozinky namočené v tuzemáku a hlavně jablka provoněná skořicí.
Někdo má rád klasickou žemlovku s tvarohem, jiní přidávají sněhovou čepici. Každý z nás asi podědil recept od babičky, maminky a možná jste si ho jako my upravili podle své chuti a co dům dal. Tenhle recept fakt není věda, tak ho spíš berte jako inspiraci, co si upéct k odpolednímu čaji nebo kávě, dá se i jíst k večeři, snídani nebo zabalit dětem na svačinu do školy.
Žemlovka s jablky a sněhem
4 porce (forma o velikosti 20×30 cm)
příprava: 80 minut
Co na žemlovku?
4 až 5 jablek (podle velikosti)
2 lžíce třtinového cukru + 2 lžíce do mléka
1 lžička mleté skořice
50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
250 g plnotučného měkkého tvarohu
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
2 lžíce moučkového cukru + na 1 lžíce na sníh
2 bio vanilkové cukry (nebo 4 lžíce domácího)
300 ml plnotučného mléka
400 g staršího pečiva (housky, rohlíky, bagety)
Jak na to?
- Jablka zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. V míse je smíchej s cukrem a skořicí. Odděl žloutky a bílky.
- Tvaroh utři se 2 žloutky, přidej rozpuštěné, ale ne horké máslo, moučkový a 1 vanilkový cukr. Promíchej. Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem.
- Ve větší míse vyšlehej mléko se zbylými 2 žloutky, třtinovým a vanilkovým cukrem. Starší pečivo nakrájej na plátky. Polovinu postupně namáčej a dávej těsně k sobě na dno formy.
- Navrch rozlož jablka s cukrem a skořicí a pomaž polovinou utřeného tvarohu. Pak následuje vrstva ze druhé poloviny pečiva a ukonči zbývajícím tvarohem. Zalij zbývajícím mlékem z misky.
- Žemlovku peč dozlatova, asi 40 až 45 minut, pak ji potři vyšlehaným bílkem s troškou moučkového cukru a nech ještě 5 minut péct, dokud sníh nezezlátne. Nakrájej a podávej.