Recept na dvojbarevnou bábovku s mákem nebo ořechy

Recept na dvojbarevnou bábovku s mákem nebo ořechy

Také už vás nebaví péct dokola tu stejnou bábovku? Hledáte v kuchařkách a na internetu nějaký nový recept? Třeba se vám tahle verze s mákem může hodit.

Základem je mramorová bábovka, jen jsem vyměnila kakao za mák, ale vy nemusíte! Můžete použít i mleté ořechy, pokud je máte rádi, a hlavně, máte-li je doma a potřebujete je zužitkovat. V některých případech jde improvizovat, někdy je to dokonce nutné, třeba když máte doma hladové krky, co vyjídají ledničku a konečně dodržují pravidlo 5 (a více) porcí denně. To vám ale tady nemusím vyprávět. Prostě pečte a užívejte si ten čas v kuchyni.

Dvojbarevná bábovka

1 forma na bábovku

příprava: 70 minut

Co na bábovku?

3 vejce

130 g třtinového cukru

20 g vanilkového cukru

kůra z 1 BIO citronu

250 ml smetany ke šlehání 33%

250 g polohrubé mouky + na vysypání formy

½ prášku do pečiva bez fosfátů

špetka soli

2 lžíce oleje + na vymazání formy

100 g mletého máku (můžeš přidat i 1 lžíci povidel)

moučkový cukr na posypání 

Jak na to?

  1. Troubu si předehřej na 170°C. Odděl žloutky od bílků, z bílků vyšlehej sníh. V míse od robota pomocí balónové metly vyšlehej žloutky s cukry a kůrou z citronu do světlého krému. Postupně přidávej šlehačku a mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec zlehka zapracuj olej a pak vyšlehaný sníh.
  2. Formu na bábovku pořádně vymaž olejem (můžeš i máslem) a vysyp moukou. Těsto na bábovku si rozděl na dvě poloviny. Do jedné přidej mák a super to doladí povidla, pokud je máš. Do formy dej nejprve polovinu makového těsta, pak celé světlé těsto a zakonči to zbytkem makového těsta.
  3. Bábovku peč dozlatova, asi 50 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Bábovku nech trošku vychladnout na mřížce a pak ji opatrně vyklop. Nech zcela vychladnout a před podáváním ji můžeš zlehka posypat moučkovým cukrem. 
2 Comments
  1. Bábovka je chuťově naprosto vynikající. Všichni v rodině mi ji pochválili a chtěli hned recept :-))
    Akorát mám menší tip ohledně konzistence těsta a délky pečení, pokud se ji někdo rozhodne taky upéct :-))
    1) Když sem přidala mák do jedné poloviny těsta, tak konzistence byla až moc hutná, musela jsem přidat 4 PL mléka, abych těsto vůbec z mísy dokázala přesunout do bábovkové formy.
    2) Ani po 50 minutách pečení nebyla bábovka hotová. Byla upečená jen z vrchu ale vespod byla pořád nedopečená. Tak jsem ji přikryla alobalem, teplotu snížila na 160°C a pekla dalších 30 minut. Teprve potom byla upečená akorát a špejle po zapíchnutí vyšla čistá.

    1. Děkujeme za zpětnou vazbu, nám to krásně sedělo, možná je to mákem… těžko říct a upekla se také v pořádku, tam asi hraje velkou roli forma. Ale tu jistě máte už milionkrát vyzkoušenou. Až ji budeme opět péct, budeme na to všechno myslet. Krásné léto přeje Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *