Možná tento recept znáte v podobě mini rolek. Co když to pro jednou ale pozměníte a uděláte mini chlebíčky tak trošku na způsob italské focaccii a vezmete je s sebou na výlet k obědu?
Tahle verze je úžasná v tom, že můžete použít skoro jakékoliv suroviny. Třeba chřest, jablka, hrušky, červenou cibuli, různé druhy sýrů a když vyměníte cottage v receptu za kokosový krém, máte veganskou verzi. A že je z kynutého těsta? Nebojte se! Zvládla jsem to i já…
Mini chleby s bylinkami
asi 12 kusů
příprava: až 2,5 hodiny včetně kynutí
Co na mini chléb?
15 g čerstvého droždí
150 ml vlažné vody
1 lžíce třtinového cukru
400 g hladké mouky
1 lžička mořské soli
50 g sýru cottage, žervé nebo řeckého jogurtu
3 lžíce olivového oleje + na pomazání
Co na dokončení?
olivový olej
4 menší cibule
1 lžíce třtinového oleje
tymián a rozmarýn
mořská sůl (ideálně solný květ)
40 g parmazánu (nebo pecorina)
Jak na to?
- Čerstvé droždí rozdrob do 150 ml vlažné (teplejší, ale ne horké) vody. Přidej cukr a trošku hladké mouky, nech v teple vzejít kvásek. Mouku si odvaž a prosej do mísy od robota. Přidej k ní sůl, cottage a olivový olej.
- Přidej vzešlý kvásek (musí mít na povrchu „bublinky“) a v robotu s hnětacím hákem vypracuj těsto. Já ho ještě prsty na desce lehce potřené olivovým olejem propracovávám. Přikryj čistou utěrkou a nech hodinu v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Cibule oloupej, rozkroj napůl a nakrájej na měsíčky. Rozehřej pánev, přidej trošku olivového oleje, cibuli a zasyp cukrem. Sem tam zamíchej a zkaramelizuj. Odstav a nech vychladnout.
- Plech vylož pečicím papírem. Těsto rozděl na 6 částí, ty rozděl na půl. Každý mini chléb by se ti měl vejít do dlaně. Vytvaruj bochánky a dej je dál od sebe na plech. Přikryj utěrkou a nech 15 minut kynout.
- Z bochánků vytvaruj prsty placky. Ty potři olivovým olejem. Navrch dej bylinky, mořskou sůl, nastrouhaný parmazán a vystydlou zkaramelizovanou cibulku. Přikryj utěrkou a nech alespoň 30 minut ještě kynout.
- Troubu předehřej na 200°C. Peč dozlatova, asi 20 minut (podle velikosti). V průběhu pečení můžeš ještě potřít nebo zakápnout olivovým olejem. A opět podávej namáčené v olivovém oleji, ale nemusíš, to už je taková focaccia verze.