Naše milovaná italská focaccia s olivami a tymiánem krok za krokem

Naše milovaná italská focaccia s olivami a tymiánem krok za krokem

Připravit si tohle světlé italské pečivo v domácích podmínkách není vůbec těžké. Vlastně nezabere ani tolik času a můžete ji ovonět nejen olivami a bylinkami, ale také sušenými rajčaty.

S čím ale nikdy nešetřete, je kvalitní olivový olej. Když jsem dělala focacciu poprvé, dle receptu jsem ji připravovala z 300 ml vlažné vody. Dnes už vím, že když ji z 50 ml nahradím olivovým olejem, není placka tak „suchá“. Pak už je to čistě na vaší „italské“ fantazii. Na naše poměry je tohle pečivo asi trošku bez chuti, když nepřidáte něco pikantnějšího. Já miluju černé olivy, ale zelené nejsou taky k zahození, sušená rajčata v oleji jsou při pečení mnohem tvárnější, nevysuší se rychle a focaccia je pak mnohem šťavnatější. Stroužky česneku a bylinky, třeba šalvěj, rozmarýn nebo tymián ji provoní a nakonec nesmí chybět mořská sůl a tvrdý italský sýr, ať už ovčí pecorino nebo kravský parmazán.

Focaccia s olivami a tymiánem

2 placky

Příprava: 40 minut + 55 minut kynutí

Co na focacciu?

250 ml vlažné vody

1 lžička třtinového cukru

25 g čerstvého droždí (10 g sušeného)

500 g hladké mouky

1 lžíce mořské soli

50 ml extra panenského olivového oleje + na zakapání a podávání

100 g černých oliv

8 stonků čerstvého tymiánu

6 stroužků česneku

hrubá mořská sůl

sýr pecorino (nebo parmazán) dle chuti (mě to vychází asi na 60 g)

pečicí papír

Jak na to?

  1. Nech vzejít v teple kvásek z 50 ml vlažné vody, cukru a rozdrobeného droždí. To zabere asi 5 minut, na povrchu vody se vytvoří pěna. Mezitím si odvaž do mísy mouku, ideálně ji přesej, bude načechranější. Přidej k ní sůl, 200 ml vlažné vody a 50 ml olivového oleje. Vlij vzešlý kvásek a promíchej.
  2. Těsto přendej na pracovní plochu a rukama vypracuj do hladké pevné hmoty. Pokud to bude tekutější (nemělo by být), pak přidej ještě trochu mouky. Vypracovanou kouli vlož zpátky do mísy, přikryj potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a dej do tepla na 30 minut vykynout.
  3. Poté opět těsto propracuj rukama, rozděl na dvě části a z nich pak vytvoř dvě placky. Ty přendej na plech vyložený pečicím papírem. Rozděl na ně olivy, tymián, oloupané a nožem rozdrcené stroužky česneku, zasyp hrubou solí a nastrouhaným pecorinem. Lehce vše do placek prsty zatlač. Přikryj fólií nebo utěrkou a nech v teple ještě 20 minut kynout. Předehřej troubu na 180°C.
  4. Nakonec focacciu zakapej olivovým olejem a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Podle potřeby ještě můžeš placky potřít olejem. Podávej natrhané a máčené v extra panenském olivovém oleji.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *