Trénujeme sladkou roládu krok za krokem

Trénujeme sladkou roládu krok za krokem

A to doslova. Dělala jsem jí poprvé, přesně podle návodu ze sladké kuchařky od Romana Vaňka. Základ receptu je jeho (roláda je obalená ještě v kokosu), náplň jsem upravila dle našich chutí. Perfektně se hodí na Den dětí a ten se už blíží.

První, co mě napadlo, když jsem začala s přípravou rolády bylo, že to není vůbec těžké. Druhá věc, že vám musím napsat, ať mouku přesejete a třetí, že i když jsem použila domácí vajíčka, není tak žlutá. Mohla jsem to dotáhnout ve Photoshopu nebo jak říkal můj chef, přidat trošku kurkumy, ale rozhodla jsem se být k vám 100% fér. Věřím, že vaše roláda (a stejně tak ta moje) se praxí bude zdokonalovat. Recept jako takový sedí, tak se nebojte a pojďte do toho se mnou.

Piškotová roláda s jahodami

1 roláda

příprava: 30 minut + chladnutí

Co na roládu?

4 vejce (pokojové teploty)

100 g krupicového cukru

100 g hladké mouky (přesej přes síto do větší misky)

Co na krém?

250 g ricotty

2 lžíce malinové marmelády

2 lžíce třtinového cukru

kůra z 1 limetky

šťáva z ½ limetky

jahody na ozdobu

čerstvá máta na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 185°C. Vejce rozklepni do mísy od robota. Přidej cukr a vyšlehej balónovou metlou do světle žluté pěny. Pak pomocí vařečky zlehka zapracuj hladkou mouku.
  2. Plech vylož pečicím papírem. Těsto rozetři do tvaru obdélníku o rozměrech asi 30 x 40 cm. Peč v rozehřáté troubě 10 minut, tady bych ji nechala ještě lehce zezlatovět asi minutku. Přendej plech na mřížku a nech vychladnout, jinak bys ji od pečicího papíru neodtrhl/la.
  3. Mezitím si připrav náplň. Pokud se bojíš krému nebo nebudeš roládu podávat hned, můžeš ji jen pomazat marmeládou. Já jsem utřela v robotu ricottu s malinovou marmeládou, třtinovým cukrem, kůrou a šťávou z limetky.
  4. Na pracovní plochu polož čistý pečicí papír stejných rozměru jako je plech. Vychladlé těsto převrať upečenou stranou na čistý pečicí papír a opatrně z něj sloupni papír, na kterém se piškot pekl.
  5. Obdélník těsta polož delší stranou k sobě. Celý povrch rovnoměrně pomaž krémem (1/3 si nech na ozdobu) a pomocí pečicího papíru zaroluj roládu směrem od sebe ke vzdálenějšímu konci. Konec těsta přitiskni a polož roládu tak, aby spoj byl dole. 
  6. Okraje rolády jsem odkrojila. Horní část ozdob zbývajícím krémem, přidej jahody (třeba i maliny apod.) a lístky čerstvé máty. Já přidala ještě kytičky, čistě jen pro radost, ty se nejí…
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *