Jak si doma usušit hovězí maso na jerky

Jak si doma usušit hovězí maso na jerky

Také si ujíždíte na sušeném masu? U nás se jí ve velkém, což je docela drahá záležitost. Proto jsme se rozhodli, že si ho doma nasušíme do zásoby, na svačinu do školy i na výlet.

První věc, kterou potřebujete, je opravdu kvalitní maso. My měli stařený rumpsteak od šéfkuchaře ze Zas a znova, Petra Hajného. Ale může to být kus falešné svíčkové, co koupíte třeba v Makru. Nebo u řezníka zkuste sehnat pěknou flákotu telecího. Druhá, podle nás také zásadní věc, je ochucení. V receptu najdete takové složení, který vyhovuje celé naší rodině. A v neposlední řadě je styl sušení. Někdo jerky připravuje v troubě, my na to máme klasickou domácí sušičku. Nám přeci nejde o to sušené maso prodávat, ale jíst ho…

Hovězí jerky

na 1 kg masa

příprava: 12 hodin marinování + 7-8 hodin sušení

Co na sušené maso?

1 kg libového hovězího masa (falešná svíčková, rumpsteak…)

1 lžíce růžového pepře

1 lžíce hrubé mořské soli

1 lžíce sušeného oregana

1 lžíce sušeného česneku

1 lžička kurkumy

1 lžička sušené papriky (může být i zauzená)

4 lžíce sójové omáčky

6 lžic worcestrové omáčky

pár kapek tabasca (dle chuti)

Jak na to?

  1. Hovězí maso vlož do mrazáku (maximálně na hodinu), snadněji se ti pak bude krájet. Pak ho nakrájej na tenké plátky, cca 3-4 milimetry tlusté. Do hmoždíře dej pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utři“ dohromady. 
  2. Plátky masa si vyskládej na plech, posyp je částí suché směsi, zalij částí sójovky a worcesteru, přidej tabasco. Pak opět přidej další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračuj, dokud nevyskládáš veškeré hovězí maso. Vše pak rukama pečlivě promíchej, opatrně přendej do mísy, obal v potravinářské fólii a nech v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
  3. Do sušičky vyskládej namarinované plátky masa a suš cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušťce masa! Po 6 hodinách zkontroluj spodní díl sušičky a průběžně pak odendávej usušené maso, ať ho nemáš přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdeš přibližně o 60% původního objemu.
  4. Hotové jerky buďto hned jez nebo přendej do papírového sáčku a uchovávej v suchu a temnu. Spotřebuj do 14 dnů!
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *