Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Gulášovka nebo dršťková polévka, jenže bez masa. S houbami, přesněji hlívou ústřičnou. Je jedno, jak tenhle recept nazvete, důležité je, že si pochutnáte!

Nedávno jsme se vás na Instagramu ptali, co všechno děláte z hlívy. A nejčastěji to byla právě falešná dršťková polévka. Nechyběly ani těstoviny s hlívou, guláš nebo třeba vege čína a z hlívy dokonce děláte i vánočního „kapra“. Všeobecně je to tvárná houba, kterou si můžete doma pěstovat nebo docela běžně koupit. Recepty z ní jsou rychlé a můžou být i levné. Prostě ideální super podzimní potravina. 

Polévka z hlívy ústřičné

4 porce

Příprava: 30 minut

Co na polévku?

1 cibule

2 stroužky česneku

3 menší brambory

olej (řepkový, slunečnicový…)

1 lžička celého kmínu

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce hladké mouky

200 g hlívy ústřičné

1 l domácího vývaru (kuřecí, zeleninový…)

2 bobkové listy

sušená a čerstvá majoránka

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Oloupej cibuli, česnek i brambory a nadrobno nakrájej. V hrnci rozehřej olej, orestuj nejprve cibulku spolu s kmínem, poté přidej brambory a česnek, orestuj. Nakonec vmíchej papriku a hladkou mouku. Krátce za stálého míchání orestuj. 
  2. Přidej na nudličky nakrájenou hlívu, zalij vývarem. Do hrnce přihoď bobkové listy, sušenou majoránku, osol a opepři. Vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 20 minut. Nakonec ještě dochuť solí a pepřem a vmíchej nasekanou čerstvou majoránku. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *