Chalupářský bramborový koláč se slaninou a smetanou

Chalupářský bramborový koláč se slaninou a smetanou

Brambory jsou základem české kuchyně. Používáme je jako přílohu, přidáváme je do polévek, smažíme z nich bramboráky, ale pečeme je i jako koláč. 

Věděli jste, že je lepší kupovat tzv. neprané brambory? Tedy ty od hlíny? Déle vydrží, můžete je skladovat v suchu a temnu. Jakmile je umyjete (určitě ne teplou vodou!), pak nasají vodu a rychle se kazí, měknou. Pro delší skladování pak nejsou dobré. Prostě je rovnou spotřebujte. Třeba do tohoto bramborového koláče se slaninou a smetanou. 

Chalupářský bramborový koláč

forma na pečení o průměru 27 cm – 2–4 porce (podle jedlíků)

příprava: 2 hodiny, včetně pečení

Co na brambory?

800 g brambor varného typu A

1 cibule

150 g anglické slaniny

olej (řepkový, slunečnicový)

sušený česnek (nebo 1 stroužek česneku čerstvého)

sůl a pepř

tymián, oregano, šalvěj…

400 ml smetany ke šlehání  (33%)

Jak na to?

  1. Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej. Slaninu nakrájej na kostičky. Na pánvi rozehřej olej a slaninu s cibulí orestuj. Přidej česnek, (pokud nemáš sušený, pak ho přidej už ke slanině a cibuli) sůl, pepř a bylinky a prorestuj. Odstav.
  2. Troubu předehřej na 160 °C. Brambory očisti kartáčkem pod studenou vodou a nakrájej je na tenké plátky. Formu na koláč vymaž olejem. Plátky brambor vyskládej po okrajích a na dno. Trošku osol a přidej polovinu ze směsi z pánve. Přidej další vrstvu brambor, opět trošku osol, přidej zbývající část směsi z pánve a zakonči bramborami.
  3. Vlož do předehřáté trouby, po 10 minutách pečení zalij smetanou. Peč dozlatova, asi 1,5 hodiny. Brambory musí být měkké. Podávej. Smetana se úplně nevstřebá, takže bude koláč uvnitř tekutý, tak se nelekni…
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *