Jednoduché hrnkové máslové sušenky s rozinkami

Jednoduché hrnkové máslové sušenky s rozinkami

Máte doma rozinky a nevíte, co s nimi? Přidejte je do těsta na sušenky. Díky jejich sladké chuti nebudete muset přidávat tolik cukru. 

Po Vánocích nám doma zůstaly rozinky. Období vánoček už máme za sebou a než přijdou Velikonoce, to si ještě počkáme. A tak jsme si řekli, že spojíme chuť a křehkost máslových sušenek s tímto sušeným ovocem. Nemusí se u nás doma neustále péct jen cookies s čokoládou…

Máslové sušenky s rozinkami

Asi 30 sušenek

Příprava: 45 minut + chladnutí v ledničce

Co na sušenky?

1 hrnek polohrubé mouky (hrnek o objemu 250 ml)

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

špetka soli

1/3 hrnku třtinového cukru 

1 lžíce domácího vanilkového cukru (případně 1 kupovaný)

1/3 hrnku rozinek (nebo nasekaných brusinek)

100 g studeného másla

1 vejce

2 lžíce mléka

Jak na to?

  1. Do mísy prosej mouku a prášek do pečiva. Přidej skořici, sůl a cukry. Vmíchej rozinky a na menší kousky nakrájené studené máslo. K tomu rozklepni do mísy vejce a přidej 2 lžíce mléka. Pomocí vidličky promíchej (promačkej), aby se ingredience spojily.
  2. Obsah vyndej na pracovní plochu a vypracuj těsto. Zabal ho do potravinářské folie a nech ho v ledničce alespoň 30 minut odpočinout. Připrav si dva plechy na pečení, vylož je pečicím papírem. Troubu předehřej na 180°C. 
  3. Rozděl si těsto na dvě poloviny. Druhou polovinu opět zabal do folie a vrať do ledničky. Z první části těsta odebírej menší díly  (přibližně 1 zarovnaná polévková lžíce) a tvaruj z nich v dlani kuličky. Ty přendávej na plech vždy kousek od sebe. Jakmile budeš mít první plech hotový, dej ho do předehřáté trouby. Sušenky peč lehce dozlatova, asi 15 až 20 minut. Zespoda musí být sušenky upečené dozlatova. 
  4. Mezitím z druhé části těsta ušoulej sušenky. Přendej je na druhý plech. Jakmile bude první část sušenek upečená, nech je na plechu na mřížce vychladnout a dej péct druhou část. Sušenky podávej hned nebo je ulož do uzavíratelné krabice na suché, tmavé a chladnější (stačí pokojová teplota) místo a sněz ideálně do 48 hodin. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *