Jednoduchý recept na jablka v županu

Jednoduchý recept na jablka v županu

Nechce se vám zase péct jablečný závin? Naplňte jablka povidly (nebo marmeládou) a zabalte je do listového těsta. Ozdobte ořechy a podávejte jako podzimní dezert. 

Není ostuda použít kvalitní listové těsto z obchodu. My ho máme doma v ledničce pravidelně. Hodí se, když potřebujeme k snídani štrůdl, a používáme ho i naslano. Se špenátem a ricottou. Ale takové šneky s kečupem, šunkou a sýrem jsou taky super. A kdo říká že ne, ten kecá…

Jablka v županu

4 porce

Příprava: maximálně 1 hodinu

Co na jablka v županu?

4 menší jablka

1 listové těsto (plát o váze 275 g)

4 lžíce povidel (dáváme naše pečená )

1 malé vyšlehané vejce

2 lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů (můžete dát i plátky mandlí – třeba od Zdraveorechy.cz)

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Jablka zbav jádřince (ideální je tzv. odjádrovač na jablka). Listové těsto nech při pokojové teplotě povolit (pokud máš mražené, vyndej ho včas z mrazáku). Povidla přendej do plnícího sáčku s širší zdobicí špičkou. 
  2. Troubu předehřej na 190°C. Plech vylož pečicím papírem. Připrav si plát listového těsta. Rozkroj ho na 4 části o velikosti čtverce (ze zbývajícího těsta si vykroj nožem třeba lístky na ozdobu). Do každého čtverce dej jablko, naplň povidly a těsto pevně zabal. Přendej na plech (vždy spojem dolů).
  3. Vyšlehej vejce, pomaž jablka v županu, ozdob „lístky“ z těsta, opět pomaž vejcem a ještě posyp ořechy. Peč dozlatova (podle velikosti jablek), asi 35-40 minut. Poté přendej na talíře, posyp moučkovým cukrem a ještě teplé podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *