Jak na kachní paštiku ve svátečním stylu

Jak na kachní paštiku ve svátečním stylu

Máte doma masožravce? Uvařte mu játrovou paštiku se třemi druhy alkoholu jako dárek. Zabere to čas, ale výsledek stojí za to!

Domácí paštika se hodí vždycky, když se chystáte na návštěvu nebo návštěva k vám. Můžete ji servírovat na chlebu nebo jako jednohubky. Přidejte brusinkový džem, kyselé okurky a pokud vám zbyde portské víno, pak máte o sváteční pohodu postaráno.

Sváteční játrová paštika

3-4 uzavíratelné skleničky (o objemu 220 ml)

příprava: 60 minut + marinování přes noc a 2 hodiny v rozvaru

Co na paštiku?

475 ml mléka

100 ml vody

sůl (asi 1 lžičku – dle chuti)

špetku pepře pro chuť

500 g kachních jater

200 g kachního prsa (očištěné od kůže a tuku)

100 ml portského vína

100 ml likéru Cointreau

100 ml koňaku

2 stroužky česneku

2 šalotky

2 bobkové listy

6 snítek tymiánu

1 snítka rozmarýnu

220 g rozpuštěného másla

husí sádlo na zalití

chleba na podávání

Jak na to?

  1. Omyj a očisti kachní játra a prso. Namoč do mléka s vodou, solí a pepřem. Nech odležet přes noc.
  2. Druhý den játra a prsa opláchni, osuš a nakrájej na menší kousky. V hrnci přiveď všechny tři druhy alkoholu k varu. Přidej celé oloupané šalotky a česnek, bobkové listy, tymián a rozmarýn. Svař, stačí 5 minut. Nech vychladit a poté do rozvaru ponoř játra a prso. Marinuj 2 hodiny v ledničce.
  3. Poté slij. Játra, prso, šalotky a česnek rozemel (pokud chceš mít paštiku hladkou, můžeš to ještě rozmixovat tyčovým mixérem). Rozpusť si máslo (musí být vlažné, ne horké!) a vmíchej do směsi na paštiku. Připrav si čisté uzavíratelné skleničky (i s víčky) a velký hrnec. Skleničky naplň paštikou (nech si navrchu trošku místa na husí sádlo na zalití). Přendej je do hrnce, zalij vodou tak, aby byly ponořené, ale voda sahala do ¾. Skleničky nezavírej.
  4. Paštiku vař ve vodní lázni, dokud nedocílíš teploty uvnitř paštiky pak 63°C (v hrnci sous vide nastav nejvyšší možnou teplotu – 99°C), zabere to maximálně 30 minut. Poté skleničky opatrně vyndej (pozor jsou horké!) a nech trošku vychladnout. Studené paštiky  zalij rozpuštěným husím sádlem (pokud by se lilo na horkou paštiku, sádlo by proteklo dolů) a nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Pak uzavři a skladuj v ledničce (maximálně 3 dny, po otevření sněz do 24 hodin) a podávej ideálně na chlebu.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *