Milujete klasické tiramisu s espressem? Zkuste dětskou variantu bez kávy. Jahodové tiramisu se hodí i jako nepečený dort. Recept je snadný, rychlý a chuťově tak akorát sladký.
Nechce se vám v létě stát u plotny a péct koláč? Nedivíme se vám! Když dezert v horkém počasí, pak rozhodně nepečený. A ideálně takový, který se dá podávat vychlazený. Přesně takové je jahodové tiramisu. Piškoty, lehký krém z ricotty a ovoce. Kromě jahod a malin použijte klidně mix s borůvkami.
Jahodové tiramisu
1 forma (my použili formu o velikosti 30 x 10 cm na chlebíček)
příprava: 20 minut + uležení (ideálně přes noc)
Co na tiramisu?
250 g ricotty (nebo mascarpone)
250 ml smetany na šlehání (33 %)
2 balíčky vanilkových cukrů
kůra z 1 limetky
lyofilizované ovoce – maliny nebo jahody (my máme ze Zdraveorechy.cz)
1 balení cukrářských piškotů (kupujeme např. v Lidlu italské)
1 balení jahod (asi 500 g)
1 balení malin (asi 100 g)
máta na ozdobu
Jak na to?
- Začni tím, že do mísy od robota dáš ricottu s vanilkovými cukry a kůrou z limetky. Pomocí balonové metly šlehej při střední rychlosti. Jakmile se vše spojí, začni postupně přilévat smetanu, šlehej do hustšího krému. Rozdrob lyofilizované maliny, přisyp ke krému a lehce zapracuj.
- Vezmi svou oblíbenou formu (takovou, do které se dobře skládají podlouhlé piškoty – my měli „chlebíčkovou“). Na dno – pocukrovanou stranou – vyskládej piškoty. Potři je částí krému, rozlož na plátky nakrájené jahody a navrch dej opět piškoty. Opakuj dle formy (my měli tři vrstvy piškotů) a zakonči krémem. Nech ideálně přes noc ztuhnout, minimálně však 6 hodin.
- Ztuhlé tiramisu posyp lyofilizovanými malinami, přidej čerstvé jahody, můžeš i maliny a nezapomeň na lístky máty. Nakrájej a podávej, ideálně vychlazené.