Když nevíte co by a nemáte moc času, pak si k obědu nebo večeři uvařte čerstvou pastu. Je podzim, takže rajčata vyměňte za dýni a přidejte hlívu ústřičnou. Panenský olivový olej to jistí a bez italského sýru nedám ani ránu.
Ale jak tyhle těstoviny o pár ingrediencích vytunit na maximum? Když jsme byli nedávno na Mallorce, přivezla jsem si odtamtud ručně sbíranou a 100% eko sůl FLOR DE SAL D’ES TRENC, neboli solný květ. Prodává se čistě natural nebo v podobě směsi bylinek a koření v různých variacích. U nás je seženete na e-shopu www.naturalmallorca.cz. Tam se dozvíte i bližší informace a tipy, jak ji používat v kuchyni. A pokud se chystáte na Mallorcu, pak rozhodně doporučuju vydat se na prohlídku s průvodcem na saliny, které se nacházejí v chráněné krajinné oblasti d’Es Trenc na jihu ostrova.

Návštěva salin FLOR DE SAL D’ES TRENC na Mallorce
Podzimní těstoviny
4 porce
Příprava: 20 minut
Co na těstoviny
olivový olej
1 malá dýně
hrst hlívy ústřičné
lístky šalvěje
čerstvě namletý pepř
1 lžička soli „olivas negras“ od Naturalmallorca.cz
20 g parmazánu nebo pecorina
500 g čerstvých těstovin
špetka mořské soli na těstoviny
Jak na to?
- Do většího hrnce nalij vodu na těstoviny a přiveď ji k varu. Dýni rozkroj, zbav ji semínek a i se slupkou ji nakrájej na malé kostičky.
- Na pánvi rozehřej olivový olej a restuj dýni do měkka, stačí 5 minut. Poté přidej na menší kousky pokrájenou hlívu a krátce orestuj. Vmíchej lístky šalvěje a opepři. Podle potřeby podlij troškou vody z těstovin.
- Jakmile začne bublat voda v hrnci, přidej trošku olivového oleje a mořskou sůl. Čerstvé těstoviny vař dle návodu, ty moje byly za 3 minuty hotové.
- Uvařené těstoviny přendej na pánev k orestované dýni a houbám, dochuť solí s olivami, promíchej a navrch nastrouhej parmazán nebo pecorino. Můžeš ještě zakápnout olivovým olejem. Podávej.