Vanilkové rohlíčky od mojí maminky

Vanilkové rohlíčky od mojí maminky

Rohlíčky patří mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Rok co rok se s nimi trápím a pak přijdu za mámou a ta je má dokonalé, malé, křehounké a nelámou se.

A tak vám letos servíruji její „vymazlený“ recept bez jakýchkoliv zdravějších náhražek. Protože klasika k Vánocům prostě patří. I když  je dělá z trojnásobného těsta, i když je jíme po hrstech, věřím, že ty kila navíc, co za svátky přibereme, zase z těla dostaneme procházkami po adventním centru, výšlapem na keltské opidum a posilováním břicha při vánočních pohádkách. Užijte si dnešní první adventní neděli a pečte a jezte to, co máte rádi!

Vanilkové rohlíčky

1 dávka (asi 2 plechy)

příprava: asi 30 minut + odležení (ideálně 24 hodin nebo přes noc)

Co na rohlíčky?

280 g  hladké mouky (Babiččina volba na křehké pečivo)

200 g másla (máma spíš používá Heru)

100 g moučkového cukru + na obalení

1 vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)

120 g namletých vlašských ořechů

Jak na to?

  1. Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo nebo Heru, cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Těsto vyndej, odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky.  Z každého dílku v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč asi 10 minut.  Cukroví se nesmí lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém
  3. Tipy na obalení: Rohlíčky nech na plechu a hned po vyndání z trouby posypej moučkovým cukrem, který máš v malém sítku (klidně použij i sítko na čaj). Až trochu zchladnou, přendej je do krabice, ve které je budeš skladovat (ber za prostředek, tak se nerozlámou) a pak ještě jednu posyp cukrem. Rohlíčky skládej na sebe.
  4. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14–21 dní odpočívat v chladu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *