Vanilkové rohlíčky od mojí maminky

Vanilkové rohlíčky od mojí maminky

Rohlíčky patří mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Rok co rok se s nimi trápím a pak přijdu za mámou a ta je má dokonalé, malé, křehounké a nelámou se.

A tak vám letos servíruji její „vymazlený“ recept bez jakýchkoliv zdravějších náhražek. Protože klasika k Vánocům prostě patří. I když  je dělá z trojnásobného těsta, i když je jíme po hrstech, věřím, že ty kila navíc, co za svátky přibereme, zase z těla dostaneme procházkami po adventním centru, výšlapem na keltské opidum a posilováním břicha při vánočních pohádkách. Užijte si dnešní první adventní neděli a pečte a jezte to, co máte rádi!

 

Vanilkové rohlíčky

Na 1 dávku (asi 2 plechy)

Příprava: asi 30 minut + odležení

 

Co na rohlíčky?

280 g  hladké mouky (Babiččina volba na křehké pečivo)

200 g másla (máma spíš používá heru)

100 g moučkového cukru + na obalení

1 vanilkový cukr

120 g namletých vlašských ořechů

 

Jak na to?

  1. Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo nebo heru, cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
  2. Těsto vyndej, odřízni si část a vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky. Ty v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč v předehřáté troubě při 160°C asi 10 minut. Nesmí se lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém cukru.
  3. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, přendej je do krabice od bot nebo do uzavíratelného boxu a nech je asi 14 dní odpočívat v chladu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *