Odpalované těsto: Věnečky s vanilkovým krémem

Odpalované těsto: Věnečky s vanilkovým krémem

Nebojte se odpalovaného těsta. Stačí vychytat postup, konzistenci těsta a pak při pečení neotvírat troubu. Krém už je pak čistě na vás.

Mé první odpalované těsto mi ukázala (tenkrát kolegyně) Eva Všetíčková. Vzpomínám, že když jsem ho pak zkoušela sama, nevyšlo mi to. Pak jsem se to učila podle videa na internetu. A šlo to. Chápu, že dělat něco podle receptu na blogu není úplně jednoduché. Ale jde to! Jde o praxi a trpělivost. Skvělé na odpalovaném těstu je, že můžete „stříkat“ větrníčky, věnečky, plnit je sladkým nebo slaným krémem. U sladké verze pak ještě zalít sladkou cukrovou polevou.

Věnečky s vanilkovým krémem

asi 20 věnečků

příprava: 80 minut

Co na věnečky?

250 ml vody

100 g másla

špetka soli

200 g polohrubé mouky

4 vejce pokojové teploty

moučkový cukr na posypání

 

Co na vanilkový krém?

400 ml plnotučného mléka

1 sáček vanilkového pudingu

1 bio vanilkový cukr (nebo domácí vanilkový cukr)

2-3 lžíce třtinového cukru

kůra z limetky

100 g másla

Jak na to?

  1. Připrav si odpalované těsto. V menším hrnci rozehřej vodu, přidej máslo a sůl. Rozpusť a za stálého míchání přidej mouku a vař, dokud se těsto nezačne ode dna v hrnci odlepovat. Těsto musí být hladké a „kompaktní“. Dej stranou a nech vychladnout.
  2. Předehřej troubu na 200°C. Pak po částech zašlehej vejce, ideálně v robotu s nástavcem “K” nebo ručním šlehačem. Těsto zase musí být hladké. Přendej do cukrářského sáčku s nástavcem v podobě hvězdičky. A stříkej věnečky vedle sebe na pečicí papír, vždy dvě vrstvy (kroužky) na sobě. Vyjde to asi na dva plechy.
  3. Věnečky peč asi 8 minut, poté sniž teplotu na 180°C a dopeč dozlatova, asi 20 minut podle velikosti. Upečené věnečky dej vychladnout na kuchyňskou mřížku.
  4. Připrav si vanilkový krém. V mléce rozmíchej vanilkový prášek s cukry. Přelij do hrnce, který umístíš nad větší hrnce s vodou. Přiveď k varu, sniž teplotu, přisyp pudingový prášek a za stálého míchání uvař podle návodu puding (vaří se obvykle minutu). Odstav, vmíchej nastrouhanou kůru z limetky a postupně přidávej máslo, míchej v hustší krém. Nech ho vychladnout.
  5. Věnečky podélně rozkroj, náplň krémem. Můžeš lžičkou nebo cukrářským sáčkem. Přiklop a posyp moučkovým cukrem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *