Velikonoční kuře s nádivkou podle Martina Škody a Slepičárny

Velikonoční kuře s nádivkou podle Martina Škody a Slepičárny

Co by nemělo chybět na velikonoční pondělí? Nádivka s kopřivou, pečené kuřátko s překvapením a bramborový salát s jarní zeleninou jako je mrkev, chřest a hrášek.

Měli jsme tu profi kuchaře, Petra Hajného a našeho chefa Štěpána, následovali hudebníci Mike T a Jirka Hilgart. A nakonec tu máme fandy gastronomie, Martina Škodu a mě. Jak říká Martin: „My dva jsme si zbyli“. Stejně jako kluci, jsme i my dostali suroviny „naslepo“ a malé a velké kuře. A co z toho vzniklo? Kuře s překvapením – plněné vejcem, nádivka jako koláč a jarní bramborový salát. A že jsme tam trošku za blbce? Nevadí, hlavně, že se to dalo jíst. Budu skromná, když řeknu, že to naše bylo nejlepší.

Kuře s nádivkou podle Martina Škody a Slepičárny

Kuře s nádivkou a bramborami

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na nádivku?

2 šalotky

1 stroužek česneku

olej

2 prsa z kuřete

100 g anglické slaniny

sůl a pepř

4 rohlíky (nebo housky, 1 den staré)

2 svazky medvědího česneku

1 svazek jarní cibulky

2 svazky kopřiv

muškátový oříšek

5 vajec

250 ml smetany na šlehání (33%)

strouhanka na zahuštění

máslo na vymazání formy

Co na kuře?

2 baby kuřátka

sůl a pepř

muškátový oříšek

špetka kurkumy

špetka papriky

máslo

2 vejce

syrová nádivka (z tohoto receptu)

Co na brambory?

500 g brambor typu A

máslo + olivový olej

1 svazek mrkve

1 svazek zeleného chřestu

2 hrsti vyloupaného hrášku

sůl a pepř

muškátový oříšek

Jak na to?

  1. Nejdřív si připrav nádivku. Na menší kousky nakrájej šalotku a česnek. Orestuj je na pánvi na olivovém oleji. Přidej nakrájená kuřecí prsa a slaninu. Osol a opepři. Orestuj a dej stranou, aby směs mohla trošku vychladnout.
  2. Housky nebo rohlíky nakrájej na malé kostičky. Přendej je do mísy. Přidej nasekaný medvědí česnek, jarní cibulku, spařené a nasekané kopřivy a směs z pánve. Dochuť muškátovým oříškem, vmíchej vejce a smetanu. Vypracuj nádivku, kdyby byla tekutější, přidej trošku strouhanky. Vymaž formu na pečení o průměru 22 cm máslem a vysyp strouhankou. Troubu předehřej na 200°C.
  3. V rendílku uvař dvě vejce natvrdo. Do vody přidej špetku soli a trošku octa, vlož vejce, přiveď k varu a vař 8 minut (nebo 1,5 minuty a nech 15 minut dojít v horké vodě). Baby kuřátka ze všech stran i uvnitř osol, opepři, zlehka posyp kurkumou, paprikou a muškátovým oříškem. Uvařená vejce oloupej a obal je v nádivce. Naplň tím baby kuřátka, do každého jedno vejce s nádivkou. Uzavři párátky. Přendej do pekáčku a navrch dej ještě trošku másla. Podlij troškou vody, nebo kuřecím vývarem, pokud máš.
  4. Zbytek nádivky rozděl do vymazané a vysypané koláčové formy. Kuře i nádivku dej péct do předehřáté trouby, nejdříve při 200°C asi 30 minut, poté teplotu stáhni na 180°C a dopékej ještě dalších 40 minut, dokud nebude mít kuře zlatou kůrčičku. Podle potřeby jej podlij vodou nebo vývarem.
  5. Mezitím uvař brambory i se slupkou do měkka, poté je slij a nech trošku vychladnout. Na pánvi rozehřej máslo s olejem, přidej očištěnou a na menší kousky nakrájenou mrkev a chřest. Orestuj. Pak vmíchej rozpůlené brambory, osol, opepři a opět orestuj dozlatova. Nakonec přidej vyloupaný hrášek a společně orestuj. Upečená kuřátka rozkroj a servíruj s nádivkou a bramborami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *