Božský bretaňský koláč FAR

Božský bretaňský koláč FAR

Jestli v Bretani existuje něco jako top koláč, pak je to právě far. Je tučný, sladký a zároveň slaný a podává se kdykoliv – ráno, odpoledne, večer…

Když nám ho naše francouzská rodina v rámci pobytu v Bretani připravila, upozornila nás, že je opravdu tučný. Že si dáme kousek a už se nezvedneme. Pravdou je, že Češi, co se sladkého týče, vydrží opravdu hodně. Co pro nás ale bylo překvapením, byla konzistence – uvnitř se podobá pudingu, vrchní část pak připomínala svou karamelovou barvou i vůní Crème brûlée. A chuť? Každému z nás se vybavilo něco z dětství, vzpomněli jsme si na kaši, rýžový puding a na něco, co jsme ani nedokázali popsat. Dali jsme si jeden kousek, dva, další den zase a domů jsem si odvezla od Nathalie recept. Upekla far a doufala, že bude úplně stejný. Nebyl, ale to je nejspíš tou změnou prostředí. I tak je tento far naprosto božský!!!

Bretaňský koláč FAR

8 porcí

příprava: 80 minut + chlazení

Co na koláč?

1 l plnotučného mléka

60 g slaného másla – Le Beurre Moulé – demi-sel (případně máslo +  lžička hrubé mořské soli) + na vymazání pekáče

5 vajec

250 g hladké pšeničné mouky + na vysypání pekáče

250 g cukru (já používám třtinový)

 

  1. V hlubší pánvi nebo hrnci zahřej mléko, přidej máslo a nech to probublat. Stáhni z plotny a počkej, dokud nebude vlažné. Horké mléko by srazilo vejce.
  2. Mezitím v míse smíchej vejce s moukou a cukrem. Poté vmíchej mléko s máslem a pořádně promíchej, aby tam nebyly hrudky. Těsto bude hodně tekuté, ale tak je to správné.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Vymaž pekáč máslem a vysyp troškou mouky. Nalij do něj těsto, vlož do trouby a peč dozlatova, asi 45 minut.
  4. Vyndej upečený koláč a nech ho vystydnout, teprve pak ztuhne. Teplý se hýbe tak, že opravdu připomíná puding. Podává se buď takový jaký je nebo se zalévá například sirupem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *