Dětské tiramisu jako nepečený dort pro mou kamarádku

Dětské tiramisu jako nepečený dort pro mou kamarádku

Tento italský dezert je klasika. Když ho upravíte pro děti, tedy bez alkoholu, jen s grenadinou, namočíte v Caru místo v kávě a budete podávat s ovocem, možná nebude vypadat úplně svátečně, překvapí vás však jeho luxusní chuť.

Mám jednu kamarádku, Janu Bernáškovou. Je to jedna z nejhezčích hereček na světě a co víc, pochází z rodiny řezníků! Tvrdí, že neumí péct dorty pro své děti, ale JÁ jí to nevěřím. Protože je vcelku šikovná holka a i chytrá, proto mi tak fandí. Nebo mým dcerám, které podle ní u nás doma vaří. A jejich recept prý zvládne. Tak schválně. Tady je jeden, který milují, zvlášť když je uleželý a krásně vychlazený.

Dětské tiramisu s rybízem a čokoládou

1 forma na dort

příprava: 30 minut + 6 hodin chlazení

Co na tiramisu?

2 balení cukrářských piškotů (prodává např. Lidl)

4 lžíce Caro

500 ml plnotučného mléka

100 g třtinového cukru

4 vejce (žloutky + sníh z bílků)

1 malý panák grenadiny

500 g mascarpone (případně ricotty)

sezónní ovoce (rybíz a ostružiny)

70% čokoláda na ozdobu

Co se hodí vědět?

Když budeš dávat tiramisu do dortové formy, pak ji vylož potravinářskou fólií. A vše bude držet ještě lépe,  když formu předtím vymažeš troškou másla. Fólie krásně přilne. A až bude tiramisu vychlazené, formu rozevři a fólie se jednoduše oddělí. Tiramisu by mělo zachovat kulatý a hladký tvar.

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh, žloutky utři s cukrem, přidej grenadinu a nakonec vmíchej mascarpone. Pozor na kousky. Krém musí být hladký. Nakonec zlehka vmíchej sníh.
  2. Ve větší a hlubší místě smíchej Caro s mlékem. Ve směsi namáčej piškoty a vyskládej je těsně k sobě do formy. Když je kulatá, můžeš místo podlouhlých piškotů použít i klasické – kulaté.
  3. Na první vrstvu rozprostři polovinu krému. Na ní vyskládej další namočené piškoty a ukonči krémem. Část krému si můžeš nechat v uzavřené dóze na ozdobu, až budeš dort podávat.
  4. Tiramisu vlož do lednice a nech alespoň 6 hodin uležet. Všechny chutě se propojí a dort bude držet tvar (ne jako na fotce, tam je ještě před uležením). Tiramisu vyndej z formy, ozdob krémem, případně kvalitní šlehačkou, přidej ovoce a zasyp nastrouhanou čokoládou.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *