Tento italský dezert je klasika. Když ho upravíte pro děti, tedy bez alkoholu, jen s grenadinou, namočíte v karu místo v kávě a budete podávat s ovocem, možná nebude vypadat úplně svátečně, překvapí vás však jeho luxusní chuť.
Mám jednu kamarádku, Janu Bernáškovou. Je to jedna z nejhezčích hereček na světě a co víc, pochází z rodiny řezníků! Tvrdí, že neumí péct dorty pro své děti, ale to JÁ jí nevěřím. Protože je vcelku šikovná holka a i chytrá, proto mi tak fandí. Nebo mým dcerám, které podle ní u nás doma vaří. A jejich recept prý zvládne. Tak schválně. Tady je jeden, který milují, zvlášť když je uležený a krásně vychlazený.
Dětské tiramisu s rybízem a čokoládou
1 forma na dort
Příprava: 30 minut + 6 hodin chlazení
Co na tiramisu?
2 balení cukrářských piškotů (prodává např. Lidl)
4 lžíce karo
500 ml plnotučného mléka
100 g třtinového cukru
4 vejce (žloutky + sníh z bílků)
1 malý panák grenadiny
500 g mascarpone (případně ricotty)
sezonní ovoce (rybíz a ostružiny)
70% čokoláda na ozdobu
Co se hodí vědět?
Když budeš dávat tiramisu do dortové formy, pak ji vylož potravinářskou fólií. Líp ti bude držet, když formu předtím vymažeš troškou másla. Fólie krásně přilne. A až bude tiramisu vychlazené, formu rozevři a fólie se jednoduše oddělí. Tiramisu by mělo zachovat kulatý a hladký tvar.
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh, žloutky utři s cukrem, přidej grenadinu a nakonec vmíchej mascarpone. Pozor na kousky. Krém musí být hladký. Nakonec zlehka vmíchej sníh.
- Ve větší a hlubší místě smíchej karo s mlékem. Ve směsi namáčej piškoty a vyskládej je těsně k sobě do formy. Když je kulatá, můžeš místo podlouhlých piškotů použít i klasické – kulaté.
- Na první vrstvu rozprostři polovinu krému. Na ní vyskládej další namočené piškoty a ukonči krémem. Část krému si můžeš nechat v uzavřené dóze na ozdobu, až budeš dort podávat.
- Tiramisu vlož do lednice a nech alespoň 6 hodin uležet. Všechny chutě se propojí a dort bude držet tvar (ne jako na fotce, tam je ještě před uleženímJ). Tiramisu vyndej z formy, ozdob krémem, případně kvalitní šlehačkou, ozdob ovocem a zasyp nastrouhanou čokoládou.