Receptů na koláče jsou na internetu mraky. Ale jen těch, co vzniknou zcela náhodou, sní se za výjimečné situace a tím získají status #spříběhem, je jen pár. Važme si jich a pečme je do aleluja. Amen.
Tento koláč z mascarpone má svůj vlastní příběh a já se s vámi o něj (ráda) podělím. U nás doma mám pečení koláčů už skoro zakázané, protože (pokud nepřijde návštěva), obvykle zbydou a dostanou je nakonec slepice mojí sestry. Není to tím, že bych neuměla péct (věřím si přeci, ne?), ale protože už je jimi moje rodina přejedená. Dnes ale nastal velký průlom. Koláč jsem upekla na přání jedné z mých top kamarádek, Lucky, která mě přijela nalíčit na focení. Ráno jsem posbírala, co mi zůstalo na zahradě, vzala z lednice, co tam bylo a upekla něco, co nakonec snědl hlavně můj muž se slovy: „Děti ochutnejte, tentokrát je to fakt dobrý!“
Koláč s mascarpone a švestkami
forma o průměru 24 cm
příprava: 45 minut
Co na koláč?
2 vejce
3 lžíce třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
50 ml plnotučného mléka
250 g mascarpone
kůra a šťáva z limetky
asi 1 hrnek polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva (bez fosfátů)
švestky (+ já měla rybíz obalený v cukru a kůře z limetky)
máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
Jak na to?
- Utři vejce s cukry, přidej mléko a rozmixuj nebo utři s mascarpone. Dochuť šťávou a kůrou z limetky. Postupně přidávej mouku, těsto nesmí být moc tekuté, ani příliš hutné. Nakonec přidej prášek do pečiva.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto rozetři do formy a na něj vylož plátky švestek. Pokud máš jako já ještě rybíz, kuličky na chvilku smíchej v míse s třtinovým cukrem a kůrou z limetky. Pak je nasyp na těsto. Koláč peč dozlatova, asi 30 minut.
Koláč jsem dělala minulý týden. Měla jsem jen ostružiny z mrazáku. Ty jsem poválela v cukru a nasypala na koláč. Do půl hodinky byl pryč. Líbí se mi hlavně, jak je recept jednoduchý! díky!
My děkujeme, že podle nás pečete! Ať chutná…