Sušenky na způsob cookies z mandlové mouky a domácími karamelkami

Sušenky na způsob cookies z mandlové mouky a domácími karamelkami

Není snad nic vděčnějšího než domácí sušenky. Jejich příprava je rychlá, můžete je dětem dát do školy na svačinu nebo je návštěvě nabídnout ke kávě.

Ačkoliv cookies (koláčky) pochází z Holandska, my je tak nějak v hlavě přisuzujeme k Američanům. Do Států doputovaly s evropskými přistěhovalci a nejdřív se jim říkalo Jumbles, což je v překladu něco jako popletené nebo zašmodrchané. A svým způsobem ten název docela sedí. Cookies totiž můžete připravit z různých surovin, chutí, můžete přidat věhlasný zázvor, nebo stejně jako paní Ruth z hostince Tollhouse (zdroj: kitchenproject.com), která do svých formičkových cookies dávala čokoládu. Její recept byl natolik úspěšný, že se dostal až na zadní stranu obalu čokolády na vaření. Ty naše sušenky si pohrávají spíš s francouzskými chutěmi, protože v sobě kromě mandlové mouky skrývají i sladko-slané karamelky od mé šikovné švagrové.

Cookies z mandlové mouky

Asi 24 sušenek (2 větší plechy)

Příprava: 30 minut

Co na cookies?

200 g třtinového cukru

2 bio vanilkové cukry

2 vejce

200 g másla pokojové teploty

200 g hladké mouky

200 g mandlové mouky (Zdraveorechy.cz – proklik https://www.zdraveorechy.cz/oriskove-mouky/mandlova-mouka-blansirovana-400g-p6075a6e55c791e0bd30a356e)

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

špetka soli

domácí měkké sladko-slané karamelky (nebo čokoládové čočky)

Jak na to?

  1. Cukry a vejce vyšlehej v robotu pomocí nástavce “K” do krému. Přidej na kostičky nakrájené máslo, smíchané mouky s kypřícím práškem a špetkou soli. Rukama nebo vařečkou vypracuj hrubší těsto. Bude se trošku lepit.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Na plechy vyložené pečicím papírem vyskládej dál od sebe menší sušenky, já je tvaruju normálně rukou, ať jsou hrbolaté a na ně rozdrob karamelky (případně dej čokoládové čočky). Peč dozlatova, asi 15 minut. Pak je nech na plechu ještě vystydnout.
Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *