Zdravá svačina: Mrkvové muffiny s vlašskými ořechy a tvarohem

Zdravá svačina: Mrkvové muffiny s vlašskými ořechy a tvarohem

Řešíte, co (zase) upéct dětem a sobě na druhý den na snídani? Nebo co jim dát za svačinu do školy? Pak zkuste těsto na mrkvový koláč přendat do košíčků na muffiny.

Možná se budu opakovat, ale pravda pravdoucí je, že muffiny jsou opravdu hodně vděčná záležitost. Můžete připravit (skoro) jakékoliv těsto, přidat do něj čokoládu, nastrouhané jablko, dýni nebo třeba mrkev, kombinovat je s namletými ořechy a místo cukru dát med. Navíc, pokud chcete někam propašovat celozrnnou mouku, pak právě muffiny jsou tou nejlepší volbou. Žitná mouka dodá oříškovou chuť, ale raději ji (pokud na ní doma nejste zvyklí) dávejte půl na půl s hladkou moukou. A hladce namletá špaldová mouka je sice dražší, ale hodně podobná klasické hladké, jen o trochu zdravější.

 

Mrkvové muffiny s ořechy

6 muffinů

příprava: 40 minut

 

Co na muffiny?

1 vejce

100 g tučného tvarohu

1 bio vanilkový cukr

2 lžíce třtinového cukru

2 mrkve

50 g vlašských ořechů

100 g hladké špaldové mouky (může být i polohrubá mouka)

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

 

Jak na to?

  1. Vejce vyšlehej v robotu (s pomocí nástavce “K”) nebo ručně spolu s tvarohem a cukry. Vmíchej najemno nastrouhanou mrkev a nadrcené vlašské ořechy. Nakonec přidej mouku a prášek do pečiva.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Těsto přendej do košíčků na muffiny. Naplň je ze ¾. Peč asi 25 minut. A jak poznáš, že jsou muffiny uvnitř upečené? Když do nich zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *