Na svatého Patrika: Pečená kuřecí křídla s marinádou z irské whiskey

Na svatého Patrika: Pečená kuřecí křídla s marinádou z irské whiskey

Svátek svatého Patrika se slaví každý rok 17. března. Letos je to takový „Zelený“ čtvrtek o týden dřív. Pojďme ho spolu oslavit na irský způsob, třeba na zahradě.

Co víme o svatém Patrikovi? Je to patron Irska, jeho symbolem je zelený trojlístek. Na jeho svátek se tančí, jí a popíjí obvykle tmavé pivo, ale i whiskey – dnes už snad na celém světě. Tedy i u nás. Na tento den nosí Irové zelené oblečení, někde připíchnutý zelený trojlístek, jí se zelené jídlo, pije se zelené pití. U nás na Slepičárně to ale oslavíme (jak jinak) kuřecími křídly marinovanými v irské whiskey. A abychom dodrželi zelenou tradici, přidali jsme řapíkatý celer a rozmarýn.

Křídla na whiskey

4 porce

příprava: 70 minut

Co na křídla?

1 kg kuřecích křídel

1 lžíce másla

1 šalotka

1 stonek řapíkatého celeru

50 ml irské whiskey

3 lžíce medu

115 g rajského protlaku

1 stonek rozmarýnu

sůl a pepř

alobal

Jak na to?

  1. V malém hrnci orestuj na másle nadrobno nasekanou šalotku, přidej na malé kostičky nakrájený řapíkatý celer (lístky si nech na ozdobu). Restuj při nižší teplotě do měkka, asi 2 minuty. Pak přilij whiskey, vmíchej med a rajský protlak. Přidej stonek rozmarýnu a dochuť solí a pepřem. Krátce provař, stačí tak 2-3 minuty.
  2. Troubu předehřej na 200°C. Naporcovaná kuřecí křídla namoč do marinády a vyskládej do pekáčku. Pekáček zakryj alobalem a peč asi 30 minut. Potom odklop, otoč křídla, zalij zbytkem omáčky a peč nepřikryté dalších 15-20 minut. Podávej zasypané nasekanými lístky z řapíkatého celeru.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *