Víkendové popečeníčko: Bůček se zelím a domácími knedlíky

Víkendové popečeníčko: Bůček se zelím a domácími knedlíky

Pamatujete si na víkendy, kdy to z trouby vonělo pečínkou? Bůček nikdy nebyl moc drahý, a tak se u nás doma střídal pěkně s kuřátkem.

Možná není na klasickém vepřo-knedlo-zeli co řešit. Každý má nějaký recept, co se dědí zkušenostmi nebo si ho najde například v kuchařce u Vaňka či Florentýny nebo třeba v časopise F.O.O.D. Ale pokud máte zrovna chuť na bůček, pak vyzkoušejte tenhle náš víkendový recept. Mléčné knedlíky a červené zelí už je jen velký bonus, který prostě musíte s rodinou nebo přáteli sníst.

 

Bůčko-knedlo-zelo

4 -6 porcí (podle velikosti)

příprava: 3 hodiny

 

Co na pečeni?

1 kg bůčku i s kostí

1 lžíce drceného kmínu

1 lžička sušeného česneku

sůl a pepř

 

Co na mléčné knedlíky?

4 rohlíky

250 g polohrubé mouky

1 lžička soli

2 vejce (odděl žloutky od bílků)

250 ml mléka

 

Co na zelí?

640 g sterilovaného červeného zelí (kupujeme ve Sklizeno)

1 červená cibule

1 lžíce oleje

sůl a ocet na dochucení

třtinový cukr na doslazení

hladká mouka na zahuštění

(ale může být i nastrouhané jablko)

 

Jak na to?

  1. Pokud má bůček tvrdou kůži na sobě, odkroj ji. Maso nakrájej z vrchní části na mřížku, ze všech stran do bůčku vetři kmín, sušený česnek, sůl a čerstvě namletý pepř. Přendej do pekáčku, přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C asi 2 hodiny. Podle potřeby podlij troškou vodou, ale bůček sám vypustí hodně šťávy. Potom odklop a dopeč doměkka, do zlatavé kůrky, klidně další hodinu. Pak nakrájej maso na plátky.
  2. Přichází na řadu knedlíky. Rohlíky nakrájej na kostičky, v míse je smíchej s moukou, přidej sůl, žloutky a mléko. Nakonec zlehka vmíchej z bílků vyšlehaný sníh. Připrav si dva půllitry nebo větší širší sklenice aĺa Ikea, do nich rozlož pevnější svačinový sáček a dovnitř rozděl na dva díly těsto na knedlíky. Rukama vytvaruj v sáčcích knedlíky a vař je ve velkém hrnci s vroucí vodou tak, že sáček prázdnou částí přeložíš přes okraj hrnce, přiklopíš pokličkou. Vař je asi 28 minut, vyjmi knedlíky ze sáčků a nakrájej.
  3. Zatímco se budou vařit knedlíky, připrav si zelí. Na oleji zpěň nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidej slité sterilované zelí a dus ho při nižší teplotě do měkka, asi 10 minut. Nakonec dochuť solí, klasickým octem, podle potřeby doslaď cukrem. Zahustit zelí můžeš buďto hladkou moukou, kterou je třeba ještě potom povařit tak, aby nebyla chuťově cítit a nebo můžeš zelí zahustit nastrouhaným jablkem.
  4. A pak už jen maso, knedlíky a zelí rozděl na talíře, zalij šťávou a podávej třeba s pivem…
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *