Likvidujeme zásoby z mrazáku: Koláč z kynutého těsta s rybízem a mátou

Likvidujeme zásoby z mrazáku: Koláč z kynutého těsta s rybízem a mátou

Ještě než se začervená rybíz na naší zahradě, je potřeba upéct něco dobrého z toho, co už tak dlouho čeká v mrazáku. A že se k rybízu hodí limetka, máta a mascarpone, není vůbec pochyb.

Kynuté těsto na koláč patří mezi naše nejoblíbenější, děláme ho s jahodami a rebarborou, ale také se švestkami, borůvkami, prostě podle toho, co zrovna sezona nabízí. Když se ale pustíte do koláče s mraženým ovocem, pak je to trošku risk. Droždí nemá moc rádo změnu teplot, takže dát na něj něco příliš studeného nebo horkého se nevyplácí. A tak použijte (pokud půjdete jako my likvidovat zásoby z mrazáku) ideálně ovoce, které se při rozmrazování moc „nerozkydne“. Skvělé jsou mražené borůvky nebo třeba právě rybíz. A když ho promícháte s cukrem, uvolní přebytečnou tekutinu a máte šanci, že se koláč povede. 

Koláč s rybízem a mátou

2x forma o průměru 24 cm (nebo 1 větší pekáč)

příprava: 45 minut + kynutí 1 hodina

Co na koláč?

300 g hladké mouky (Babiččina volba) + špetka na zasypání těsta

20 g čerstvého droždí

1 lžíce třtinového cukru

150 ml plnotučného mléka

2 žloutky

špetka soli

100 g másla + na vymazání formy

Co na náplň?

150 g mraženého (nebo čerstvého) rybízu

3 lžíce třtinového cukru

máta (případně meduňka)

200 g mascarpone

2 bio vanilkové cukry

kůra z limetky

moučkový cukr

Jak na to?

  1. Do mísy prosej hladkou mouku. Uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, zasyp cukrem a zalij 50 ml vlažného mléka. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut. Poté vmíchej žloutky, špetku soli a rozehřáté máslo. Vypracuj těsto, zasyp troškou mouky a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple kynout 1 hodinu.
  2. Mezitím nech rybíz povolit v pokojové teplotě. Smíchej ho s polovinou cukru. Nasekej mátu, nějaké lístky si nech na ozdobu. Jakmile rybíz pustí šťávu, sceď ji, přidej zbývající cukr a nasekanou mátu. Snaž se, aby šťávy bylo co nejméně, koláč by pak mohl být i po upečení uprostřed tekutý. Mascarpone smíchej s vanilkovým cukrem a kůrou z limetky.
  3. Troubu rozehřej na 180°C. Nakynuté a vyválené těsto vylož do formy (pekáče) vymazané máslem a vysypané moukou. Navrch rozetři mascarpone s cukrem a zasyp rybízem s cukrem a mátou. Peč dozlatova, asi 45 minut. Okraje koláče můžeš během pečení pomazat vyšlehaným bílkem nebo rozehřátým máslem. Po vychladnutí zasyp koláč ještě moučkovým cukrem a ozdob lístky máty.

Co s bílky? Vyzkoušej pusinky, u nás doma se po nich vždycky zapráší.

2 Comments
  1. Děkuji za recept.Dlouho jsem hledala jak péct koláč ze zmrazeného rybízu.Moc chutnal a děkuji za rady.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *