Když se sejde hned několik druhů sýrů, máte po ruce zakysanou smetanu, cuketu, se kterou nevíte coby, pak přichází čas na krémovou pomazánku.
Je hustá, aromatická, provoněná nejen ovčím mlékem (děkuji Slovákům za moji milovanou brynzu), zjemněná Lučinou a zakysanou smetanou a pikantní po sušených rajčatech. Tahle pomazánka má grády! Takže kdo třeba nemusí úplně cuketu, tady se ztratí a kdo ji mám rád (tak jako já), tak si ji užije se vším všudy. Olej z vlašských ořechů, čerstvé bylinky a pečivo jsou už jen třešničky na dortu.
Sýrová pomazánka s cuketou
4 porce
Příprava: 10 minut
Co na pomazánku?
½ malé cukety
125 g brynzy (1 balení)
100 g Lučiny (1 balení)
100 g zakysané smetany pro zjemnění
8 sušených rajčat v olivovém oleji
1-2 lžíce oleje z vlašských ořechů (může být i olivový)
řeřicha a petrželka
sůl a pepř
pečivo
Jak na to?
- Cuketu omyj a nastrouhej z ní polovinu nahrubo. Nech okapat. Mezitím do větší mísy přendej brynzu, lučinu, zakysanou smetanu a nahrubo nakrájená sušená rajčata.
- Vmíchej nastrouhanou cuketu, řeřichu a nasekanou petrželku. Dochuť olejem z vlašských ořechů, solí a pepřem. Promíchej a podávej na pečivu. Můžeš ještě ozdobit bylinkami.