Když se sejde hned několik druhů sýrů, máte po ruce cuketu, zakysanou smetanu a nevíte co by, pak pro vás máme tip – recept na krémovou pomazánku.
Je hustá, aromatická, provoněná nejen ovčím mlékem (děkuji Slovákům za moji milovanou brynzu), zjemněná Lučinou a zakysanou smetanou a pikantní po sušených rajčatech. Tahle pomazánka má grády! Takže kdo třeba nemusí úplně cuketu, tady mu vadit nebude, protože se ztratí. A kdo ji mám rád (tak jako já), tak si ji užije se vším všudy. Olej z vlašských ořechů, čerstvé bylinky a pečivo jsou už jen třešničky na dortu.
Sýrová pomazánka s cuketou
4 porce
příprava: 10 minut
Co na pomazánku?
½ malé cukety
125 g brynzy (1 balení)
100 g Lučiny (1 balení)
100 g zakysané smetany pro zjemnění
8 sušených rajčat v olivovém oleji
1-2 lžíce oleje z vlašských ořechů (může být i olivový)
řeřicha a petrželka
sůl a pepř
pečivo
Jak na to?
- Cuketu omyj a nastrouhej nahrubo. Nech okapat. Mezitím do větší mísy přendej brynzu, lučinu, zakysanou smetanu a nahrubo nakrájená sušená rajčata.
- Vmíchej nastrouhanou cuketu, řeřichu a nasekanou petrželku. Dochuť olejem z vlašských ořechů, solí a pepřem. Promíchej a podávej na pečivu. Můžeš ještě ozdobit bylinkami.