Zbytky z Vánoc: Zdravá celozrnná srdíčka na svačinu

Zbytky z Vánoc: Zdravá celozrnná srdíčka na svačinu

Také vám doma zůstalo sušené ovoce a ořechy? Přešli jste na „povánoční“ celozrnnou stravu? Řešíte, co dát dětem na svačinu do školy? Sobě do práce?

Pak budiž vám tyhle srdíčka inspirací. Je to ve finále jednoduchý recept, který zabere čas spíš v rámci pečení. Pokud ale máte doma možnost péct dva plechy srdíček naráz, pak ušetříte 20 minut vašeho času. A když místo napěchování hmoty do formiček na srdíčka se spokojíte s klasickými sušenkami, máte další 10-15 minut k dobru. A když opominu, že cesta do krámu pro svačinu vám také zabere čas, pak už vlastně není co řešit. Jezte zdravěji, užívejte si sladký leden bez neřestí a volný čas věnujte sobě a svým blízkým, tak jako my.

 

Celozrnná srdíčka

na 2 plechy

příprava: 60 minut

 

Co na srdíčka?

150 g pohankových vloček (1 hrnek)

150 g celozrnné (pšeničné, špaldové) mouky (1 hrnek)

80 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

50 g rozinek nebo brusinek

50 g kokosových lupínků

kůra z 1 citronu

šťáva z ½ citronu

3 lžíce medu

3 lžíce vody

130 g másla

 

Jak na to?

  1. Smíchej v jedné míse pohankové vločky s prosátou moukou. Přidej cukry, prášek do pečiva, nasekané rozinky nebo brusinky, kokosové lupínky, kůru a šťávu z citronu. Vmíchej med, vodu a rozehřáté (ale ne horké máslo). Vypracuj rukama hmotu, která se k sobě lepí. Podle potřeby můžeš ještě přidat vodu.
  2. Předehřej si troubu na 160°C. Tvaruj z hmoty srdíčka za pomoci formičky na vykrajování. Vlož je na plech vyložený pečicím papírem a peč lehce dozlatova, asi 15-20 cm. Nech na mřížce vystydnout. Pokud je hned doma nesníte, skladuj srdíčka ideálně v dóze.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *