Velikonoční mini mazance na snídani

Velikonoční mini mazance na snídani

Péct mazance není úplně jednoduchá záležitost. Jejich příprava zabere docela dost času a výsledek může být nejistý. Tak proč se zbytečně trápit, když to jde snadno?

Obvykle peču klasické mazance, pěkně s křížem nahoře. Občas se modlím, jestli se nerozjedou, to by pak bula placka místo krásného bochánku. A další věc je, že se nikdy při snídani nesní celý mazanec, takže krájíme a zbytek okorává na stole. Letos jsem si řekla, že s trápením je konec a upekla jsem tyhle mini mazance (a, ano stejně jako u koblih jsem použila muffinovou formu). Na svátečním stole vypadají skvěle, každý má svůj mazanec, namaže si ho čím chce a může si ho i namočit do čaje. Pro mě za mě…

Kočičky jako symbol Velikonoc

Tyhle pupeny vrby jívy by u vás doma neměli o Velikonocích chybět. Je to starý křesťanský zvyk. Kočičky se světí v kostele na Květnou neděli a příští rok na Popeleční středu se pálí.

Velikonoční mini mazance

10 mini mazanců

příprava: 80 minut + 90 minut kynutí

Co na mini mazance?

170 ml plnotučného mléka

15 g čerstvého droždí

300 g hladké špaldové mouky + na podsypání

40 g třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 bio vanilkový cukr)

špetka soli

1 lžička mleté skořice

kůra z 1 bio citronu

1 vejce

40 g másla + dalších 50 g na pomazání

2 hrsti rozinek

hrst nasekaných vlašských ořechů

plátky mandlí na ozdobu

1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

1 lžička tuzemáku (nemusí být)

moučkový cukr na posypání

máslo a marmeláda k podávání

Jak na to?

  1. Do nahřátého (ale ne horkého) mléka rozdrob droždí, přidej trošku z odměřeného cukru a nech v teple vzejít kvásek. Zabere to tak 5 minut. Mezitím prosej mouku do mísy od robota. Přidej cukry, špetku soli, skořici a kůru z citronu. Rozklepni k nim celé vejce a přilej rozpuštěné vlažné máslo.
  1. Nakonec vmíchej vzešlý kvásek a v robotu (pomocí hnětacího háku) propracuj hladké těsto. Můžeš i ručně, ale je to hodně pracné, těsto se nesmí lepit, někdy to trvá i víc jak 10 minut, tak buď trpělivá/ý. Těsto ještě zlehka na vále posypaném moukou, propracuj, přendej ho do mísy a přikryj utěrkou. Nech ho v teple kynout minimálně 50 minut (ideální je tak hodinka).
  1. Nakynuté těsto ještě propracuj spolu s rozinkami (část si jich nech na ozdobu) a nasekanými vlašskými ořechy. Rozděl na 10 dílů, z těch udělej koule tak akorát do dlaně. Jednotlivé mini mazance vlož do máslem vymazané formy na muffiny. Přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
  1. Mezitím rozehřej máslo, přidej k němu pomerančovou šťávu, tuzemák a zbývající rozinky. Předehřej si troubu na 150°C. Po nakynutí mazance potři máslovou směsí, ozdob rozinkami a peč dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš mini mazance ještě pomazat směsí.
  1. Nech vychladit na mřížce, pak vyndej, z muffinové formy to jde opravdu snadno. Zlehka zasyp moučkovým cukrem a podávej s máslem a třeba i marmeládou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *