Koblihy nemusí být jen smažené. Zkuste je upéct v troubě! Je to snadné a budete odměněni stejně skvělou chutí. Nezapomeňte na marmeládu a tuzemák.
Když jsme byli na trzích na Náplavce pro medvědí česnek, přinesli jsme si domů i marmelády s příběhem. Mezi naše nejzamilovanější patří kombinace jahody s rebarborou a chilli. A protože mi zbylo droždí v ledničce, řešila jsem co na neděli dobrého upéct. Mám strašně ráda koblihy, ale vadí mi na nich ten přebytečný tuk po smažení.
Pečené koblihy s marmeládou
asi 10 koblih
příprava: 50 minut + 45 minut kynutí
Co na koblihy?
125 ml plnotučného mléka
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 lžíce domácího vanilkového cukru
30 g másla
2 lžíce třtinového cukru
2 žloutky
250 g hladké mouky (na kynuté těsto) + na podsypání
špetka soli
kůra z BIO citronu
2 lžíce tuzemáku
Co na náplň a dokončení?
máslo na vymazání formy
marmeláda (u nás to byla jahodová s rebarborou a chilli)
rozpuštěné máslo s troškou tuzemáku na potření
moučkový cukr na posypání
Koblihy můžeš upéct a marmeládou je poté ještě naplnit.
Jak na to?
- Vyndej si všechny suroviny na pracovní plochu, měly by mít pokojovou teplotu. Připrav si kvásek. Nahřej mléko, ale nesmí být horké. Rozdrob do něj droždí a přidej cukr. Nech v teple vyběhnout. Až se na hladině vytvoří takové těstíčko, je kvásek připravený.
- Mezitím utři změklé máslo s cukrem a žloutky v krém. Přidej prosátou mouku smíchanou se solí a kůrou z citronu a vzešlý kvásek. Nakonec přidej tuzemák a vypracuj hladké těsto. To přendej do mísy, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout alespoň 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Vymaž si muffinové formičky máslem. Pak na pomoučněném vále vyválej těsto na asi 1,5 cm silný plát. Vykrajuj větší kolečka, ty naplň marmeládou, zabal a tou spojenou částí polož na dno formy. Budou lépe držet. Zase přikryj utěrkou a nech v teple dalších 15 minut kynout.
- Rozehřej troubu. Já peču v páře při 170°C, ale můžeš použít i klasický program na pečení a 190°C. Nakynuté koblihy potři rozehřátým máslem smíchaným s troškou tuzemáku. Přendej do trouby a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Poté je nech vychladnout a můžeš posypat cukrem.