Velké přiznání! Jsme děsní zahradníci, nic o tomhle skvělém oboru nevíme a přesto se nám společně s matkou přírodou daří vypěstovat takové zázraky. Co nám ale jde, je to zužitkování.
Naše milovaná josta
Tenhle kříženec černého rybízu a angreštu je dokonalým počinem našich sousedů z NDR. Jostu sbíráme od konce června maximálně do poloviny července. Plody jsou tak akorát velké, šťavnaté a když opomenu to odšťopkování, tak se s jostou skvěle v kuchyni pracuje. Pokud je naše děti nesnědí už na zahradě, tak z nich děláme na Vánoce džem, protože perfektně ladí k lineckému nebo tenhle skvělý koláč, kde kromě josty hraje prim i klasický rybíz.
Kynutý koláč s rybízem
Na 1 formu
Příprava: 50 minut + 50 minut kynutí
Co na kynuté těsto?
150 ml plnotučného mléka
22 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 lžíce třtinového cukru
2 vejce
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička mořské soli
kůra z citronu
100 g rozpuštěného másla (ne horkého!) + na vymazání formy
300 g hladké mouky + na zasypání
asi 400 g ovoce (černý a červený rybíz, josta)
Co na drobenku?
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky + na vysypání formy
Jak na to?
- Připrav si kvásek. Do vlažného mléka rozdrob droždí a vmíchej cukr. Nech v teple vykynout, asi 5 minut. Na hladince se vytvoří takové „chuchvalce“.
- V míse utři vejce s cukrem, solí a kůrou z citronu. Vmíchej rozpuštěné máslo, mouku a nakonec přidej vzešlý kvásek. Vypracuj hladké těsto. Zasyp troškou mouky a dej přikryté čistou utěrkou do tepla kynout, asi na 45 minut. Jednou nebo dvakrát v průběhu kynutí ještě propracuj těsto.
- Formu nebo pekáč vymaž máslem a vysyp moukou. Rozlož rovnoměrně nakynuté těsto a na něj ovoce.
- Připrav si drobenku: v míse prsty „udrol“ máslo s cukrem a moukou. Nasyp na koláč a vlož formu do předehřáté trouby na 170°C a peč dozlatova, asi 35 minut. Podávej vychladlé.