Pečeme bez másla - koláč s rybízem

Pečeme bez másla - koláč s rybízem

Francouzi by se při představě dezertu bez másla obraceli v hrobě. Jenže co když je drahé? Pak i olejová buchta může být tou správnou revolucí v pečení.

Rozhodla jsem se bojkotovat drahé máslo. A to i když ho tak miluju a všechny naše koláče, bábovky i slané italské pečivo jsou ho plné. Na druhou stranu je jeho cena doslova bláznivá, člověk se vrátí z dovolené a toto? A tak jsem vzala zakysanou smetanu, bílý jogurt, olej a nasbírala rybíz na zahradě. Koláč je stejně tak dobrý, vláčný a za polovinu peněz.

Olejový koláč s rybízem

1 pekáč

příprava: 70 minut

Co na koláč?

4 vejce

200 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

kůra z 1 citronu

200 g zakysané smetany

150 g bílého jogurtu

300 g hladké mouky + na vysypání formy

1 kypřící prášek (bez fosfátů)

100 ml řepkového oleje + na vymazání formy

rybíz

moučkový cukr

 

Jak na to?

  1. Vejce utři v robotu s balónovou metlou spolu s cukry a kůrou z citronu. Postupně přidej zakysanou smetanu, jogurt a vmíchej mouku. Nakonec přidej prášek do pečiva a jen zlehka vmíchej olej.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně nalij do formy. Nahoru rozděl kuličky rybízu. Peč dozlatova, asi 50 minut.
  3. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech vychladnout na mřížce a posyp moučkovým cukrem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *