Nevadí, že ještě není podzim. Kynuté těsto v kombinaci se skořicí my doma můžeme kdykoliv. A když nám na zahradě dozrávají ostružiny, pak tyhle šneci jsou k nedělní svačině tzv. MUST HAVE.
Jasně, že se k nim hodí i nastrouhaná jablka, v rumu (pardon tuzemáku) naložené rozinky nebo třeba zkaramelizované plátky hrušek a na sucho opražené plátky mandlí. Nebo třeba švestky! Můžete použít jakékoliv sezonní ovoce, přidat puding nebo šodó, důležitý je základ. A tím jsou právě tyhle skořicový šneci.
Skořicoví šneci s pudingem
Asi 9 šneků
Příprava: 2 hodiny
Co na těsto?
250 g hladké mouky + na zasypání
12 g čerstvého droždí
2 lžíce třtinového cukru
160 ml plnotučného mléka
40 g másla
špetka soli
kůra z 1 citronu
Co na náplň?
60 g rozpuštěného másla
50 g skořicového cukru (míchám třtinový s mletou skořicí)
1 vanilkový puding
500 ml plnotučného mléka
3-4 lžíce vanilkového cukru (míchám třtinový s vanilkovým luskem)
ostružiny na ozdobu
Jak na to?
- Do prosáté mouku v míse udělej důlek, do něj rozdrob droždí, zasyp lžící cukru a zalej 80 ml teplého (ne horkého!) mléka. Navrch nahrň trošku mouky z okrajů, přikryj čistou utěrkou a nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
- Rozehřej máslo, přidej zbývajících 80 ml teplého mléka, druhou lžíci cukru, špetku soli a kůru z citronu. Vše přidej k vzešlému kvásku. V robotu vypracuj hladké, nelepivé těsto, když by se přeci jen lepilo, můžeš ještě přidat trošku mouky, ale zas to nepřeháněj! Těsto přendej do mísy, zlehka ho posyp moukou, přikryj utěrkou a nech kynout v teple hodinu.
- Poté na pomoučněné ploše vyválej podlouhlý plát maximálně 1 cm tlustý. Potři ho rozehřátým máslem a posyp skořicovým cukrem. Z té delší strany postupně roluj a průběžně pomazávej máslem a zasypávej skořicovým cukrem. Jakmile budeš mít roládu, krájej asi 5 cm široké šneky. Skládej je u sebe do předem máslem vymazané pečicí formy. Zalij zbývajícím máslem a posyp zbývajícím skořicovým cukrem. Nech v teple kynout ještě 30 minut.
- Předehřej si troubu na 180°C. Peč v ní skořicové šneky dozlatova, asi 15 až 20 minut.
- Ke konci pečení si ve vodní lázni připrav puding dle návodu na obalu. Odvaž si mléko, větší část přelij do hrnce, v té menší vyšlehej sypký puding s vanilkovým cukrem. Přelij do hrnce a za stálého míchání přiveď k varu. Vař 1 minutu. Poté odstav.
- Upečené šneky zalij opatrně pudingem a ozdob ostružinami. Nech v chladu ztuhnout puding. Pak teprve podávej.