Prázdniny sice už končí, ale léto je tu zatím s námi. Zabalte si s sebou na výlet sekanou v chlebu a vyrazte na víkend do přírody.
Pamatujete si, jak vám máma balila na cestu řízek? U nás to byla i sekaná. Prostě něco, co může být velká svačina nebo menší oběd zároveň. Něco, na co se pravděpodobně bude lepit papírový ubrousek… Však to znáte. Sedíte ve vlaku nebo v autobuse a hned jak se zavřou dveře, začne vás honit mlsná. Máte chuť na to, co vám připomíná dětství, prázdniny, mámu, tátu, tábor a tak vůbec… Připomeňte si to s námi a upečte si tuhle klasiku – sekanou.
Sekaná pečeně s chlebem
2 šišky (4-6 porcí)
příprava: 80 minut
Co na sekanou?
3 plátky toastového chleba
100 ml smetany ke šlehání (33%)
1 vejce
1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
2 středně velké cibule
2 lžíce hořčice + na chleba
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžíce oregana
1 lžíce majoránky
½ lžičky mletého pepře
1 lžička soli
strouhanka na zahuštění
chléb, kyselá okurka a červená cibule na podávání
Jak na to?
- Nakrájej toastový chleba na malé kostičky, dej do misky, přidej smetanu s rozšlehaným vejcem. Nech namáčet.
- Vychlazené maso promíchej v robotu (použij nástavec ve tvaru háku). Dej tomu čas, klidně 5 minut, krásně se spojí na „kaši“. K masu přidej hořčici, koření, sůl a pepř a stále míchej.
- Nakonec přidej namočený toastový chléb i se zbytkem smetanové směsi. Dál míchej, ať se všechny chutě a konzistence spojí. Zahusti strouhankou podle potřeby.
- Troubu předehřej na 180°C. Mokrýma rukama vytvaruj dvě šišky. Přendej je na plech a zapíchni do nich po dvou párátkách (sekaná udrží tvar). Sekané peč dozlatova, asi 50 minut. Průběžně maso potírej vodou, nebude ti praskat.
- Hotové a trošku vychladlé sekané nakrájej na plátky. Dva krajíce chleba namaž hořčicí, mezi ně dej plátek či dva sekané, přidej okurku a cibuli. A vzhůru na výlet!