Prázdniny sice už končí, ale léto je tu zatím s námi. Zabalte si s sebou na výlet sekanou v chlebu a vyrazte na víkend do přírody.
Pamatujete si, jak vám máma balila na cestu řízek? U nás to byla i sekaná. Prostě něco, co může být velká svačina nebo menší oběd zároveň. Něco, na co se pravděpodobně bude lepit papírový ubrousek. Však to znáte. Sedíte ve vlaku nebo v autobuse a hned jak se dveře zavřou, začne vás honit mlsná. Na to, co nám připomíná dětství, prázdniny, mámu, tátu, tábor a tak vůbec… Připomeňte si to s námi i vy a upečte si tuhle klasiku – sekanou.
Sekaná pečeně s chlebem
2 šišky (4-6 porcí)
příprava: 80 minut
Co na sekanou?
3 plátky toastového chleba
100 ml smetany 33%
1 vejce
1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
2 středně velké cibule
2 lžíce hořčice + na chleba
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžíce oregana
1 lžíce majoránky
½ lžičky mletého pepře
1 lžička soli
strouhanka na zahuštění
chléb, kyselá okurka a červená cibule na podávání
Jak na to?
- Nakrájej toastový chleba na malé kostičky, dej je do misky, přidej smetanu s rozšlehaným vejcem. Nech namáčet.
- Vyndej z ledničky vychlazené maso, v robotu ho hnětačem promíchej, klidně 5 minut, krásně se spojí na „kaši“. Přidej k masu hořčici, koření, sůl a pepř a stále míchej.
- Nakonec přidej namočený toastový chléb i se zbytkem smetany a vejce. Dál to míchej, ať se všechny chutě a konzistence spojí. Zahusti strouhankou podle potřeby.
- Mokrýma rukama vytvaruj dvě šišky. Přendej je na plech a zapíchni do nich po dvou párátkách. Sekané peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 50 minut. Průběžně maso potírej vodou, nebude ti praskat.
- Hotové a trošku vychladlé sekané nakrájej na plátky, podávej je s chlebem pomazaným hořčicí, navrch dej plátky kyselé okurky a cibule.