Kdy jindy, než na podzim, vyrazit do lesa na houby? A kdy jindy než o víkendu, si dopřát takovou tu chlapáckou snídani, co se protáhne až do oběda?
Frittata je podobná naší omeletě, základem jsou vajíčka a tak trošku si troufnu říct – ingredience co dům dá. Peče se v troubě a často se do ní přidává sýr. Mě osobně na ní opravdu baví to servírování. Ještě horkou si ji můžete vzít třeba na zahradu nebo svému „dřevorubci“ udělat piknik v lese. Jíst ji jen tak vidličkami nebo si ji nakrájet jako koláč.
Houbová frittata
2 porce (forma o průměru 22 cm)
Příprava: 40 minut
Co na frittatu?
1 lžíce másla + na vymazání formy
1 lžička olivového oleje
1 menší cibulka
50 g anglické slaniny
2 hrsti nakrájených hub
kmín
tymián
sůl a pepř
4 vejce
50 ml smetany ke šlehání (33%)
parmazán
Jak na to?
- Rozehřej na pánvi máslo s olivovým olejem. Orestuj nadrobno nasekanou cibulku spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Přidej očištěné a na menší kousky nakrájené houby. Orestuj. Poté vmíchej trošku kmínu a tymiánu. Restuj dozlatova. Odstav.
- Vymaž formu na pečení máslem, troubu předehřej na 200°C. V míse zlehka vyšlehej vejce se solí, pepřem a smetanou. Přelij do formy a zasyp směsí z pánve. Peč dozlatova, asi 25 minut a pak ještě horkou frittatu posyp nastrouhaným parmazánem a ozdob tymiánem. Podávej třeba s chlebem.
Recept na omeletu s liškami najdeš zde.