Snídaňová omeleta s liškami na italský způsob

Snídaňová omeleta s liškami na italský způsob

Liška obecná (nebo taky kuřátko, jak se jí říká na Moravě) je krásně oranžově barevná, na skus pevnější, voňavá a chuťově opravdu výjimečná houba.

Kromě toho, že ji najdete v českých lesích téměř všude (pokud ovšem prší a je teplo), tak je liška obecná u nás jako jedna z mála hub vedena jako „tržní“. Můžete ji nasbírat a prodat. Znamená to ale také to, že když se po ní pídíte a v lese zrovna neroste, koupíte ji na trhu, v tržnici, ve specializovaném obchodě…Proto (nejen) je tak oblíbená mezi šéfkuchaři. Její velkoobchodní cena se pohybuje okolo 300 Kč za 1 kg. Možná je to hodně, pro někoho zas tak moc ne, pravdou ale je, že v jídle je naprosto dokonalá. Liška se hodí k masu, do omáček, anebo ji zkuste tak jako já, přidat do omelety na italský způsob.

Omeleta s liškami s parmskou šunkou a parmazánem

4 porce

příprava: 20 minut

Co na omeletu?

12 vajec

8 plátků parmské šunky

asi 50 g parmazánu (dle chuti)

2 lžíce olivového oleje

čerstvý tymián a oregano

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

Jak na to?

  1. Do misky rozklepni vejce a zlehka je promíchej. Na pánvi zahřej olej. Orestuj na něm parmskou šunku a celé lišky. Přendej na ubrousek, který ti z nich pomůže odsát přebytečný tuk.
  2. Na pánev nalij vejce. Počítej, že omeletu budeš dělat dvakrát. Vidličkou trošku potrhej vaječnou směs a rozlij ji tam, kde se vytvoří prázdné místo. Omeleta se rychleji propeče.
  3. Navrch dej orestovanou parmskou šunku, lišky, dochuť solí a pepřem. Jakmile vejce zežloutnou, stáhni z plotny, ozdob nastrouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami. Přendej na talíře a podávej třeba s čerstvým pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *