Zahřívací fazolová polévka pro chlapy

Zahřívací fazolová polévka pro chlapy

Vím, co si říkáte. Fazole a chlapi? Vždyť i v tom Mexiku je jedí! Když fazole šoupnete do polévky, pak si na nich pochutná u nás doma dokonce celá rodina. Stejně tak vy.

Já chápu, že fazole rovná se nadýmání. Ale na druhou stranu, luštěniny, to je velká dávka bílkovin a energie. Když je v polévce domácí vývar, třeba ten ze slepice nebo šťastného kuřete, pak je to neskutečný doping. Zvlášť teď v zimě, kdy se nám nechce ráno z postele a večer už se do postele těšíme. Přemlouváme se k tomu doma něco uvařit, ideálně by to mělo být něco, co zas tak moc času nezabere, zahřeje to a zasytí. Tečka. Prostě fazolová polévka!

Fazolová polévka

4 porce

Příprava: 40 minut + namáčení (přes noc) a vaření fazolí (nejdéle 1 hodinu a půl)

Co na fazolovou polévku?

300 g bílých fazolích

1 lžíce vepřového sádla

1 cibule

200 g uzeného masa (ideálně krkovice)

1 stroužek česneku

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky

2 lžíce hladké mouky

1,2 l kuřecího vývaru

4 větší brambory

2 bobkové listy

sůl a pepř

petrželka na ozdobu

pečivo

Jak na to?

  1. Fazole propláchni a namoč do vody přes noc. Pak podle potřeby ještě dolij vodu, přidej trošku soli a vař je doměkka, každé luštěniny se vaří jinak dlouho, chce to kontrolovat. Slij je a nech stranou.
  2. Na sádle orestuj nasekanou cibulku s uzeným masem nakrájeným na kostičky. Přidej nasekaný česnek a dále restuj. Poté vmíchej protlak a pokračuj v restování. Sniž teplotu, zapraš moukou a za stálého míchání vytvoř jíšku, bude to trvat asi minutu. Nasyp papriku, nech ji v jíšce rozpustit, přidej bobkové listy a zalij studeným vývarem. Přidej oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Zvyš teplotu.
  3. Jakmile začne polévka vřít, teplotu sniž, vmíchej uvařené fazole, dochuť solí a pepřem a vař nezakryté asi 20 minut. Nakonec přidej nasekanou petrželku a podávej s pečivem.
2 Comments
  1. Dobrý den, luštěniny je lepší solit na konci varu. Rychleji změknou.
    Zdraví Milan

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *