Vím, co si říkáte. Fazole a chlapi? Vždyť i v tom Mexiku je jedí! Když fazole šoupnete do polévky, pak si na nich pochutná u nás doma dokonce celá rodina. Stejně tak vy.
Já chápu, že fazole rovná se nadýmání. Ale na druhou stranu, luštěniny, to je velká dávka bílkovin a energie. Když je v polévce domácí vývar, třeba ten ze slepice nebo šťastného kuřete, pak je to neskutečný doping. Zvlášť teď v zimě, kdy se nám nechce ráno z postele a večer už se do postele těšíme. Přemlouváme se k tomu doma něco uvařit, ideálně by to mělo být něco, co zas tak moc času nezabere, zahřeje to a zasytí. Tečka. Prostě fazolová polévka!
Fazolová polévka
4 porce
Příprava: 40 minut + namáčení (přes noc) a vaření fazolí (nejdéle 1 hodinu a půl)
Co na fazolovou polévku?
300 g bílých fazolích
1 lžíce vepřového sádla
1 cibule
200 g uzeného masa (ideálně krkovice)
1 stroužek česneku
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky
2 lžíce hladké mouky
4 větší brambory
2 bobkové listy
sůl a pepř
petrželka na ozdobu
pečivo
Jak na to?
- Fazole propláchni a namoč do vody přes noc. Pak podle potřeby ještě dolij vodu, přidej trošku soli a vař je doměkka, každé luštěniny se vaří jinak dlouho, chce to kontrolovat. Slij je a nech stranou.
- Na sádle orestuj nasekanou cibulku s uzeným masem nakrájeným na kostičky. Přidej nasekaný česnek a dále restuj. Poté vmíchej protlak a pokračuj v restování. Sniž teplotu, zapraš moukou a za stálého míchání vytvoř jíšku, bude to trvat asi minutu. Nasyp papriku, nech ji v jíšce rozpustit, přidej bobkové listy a zalij studeným vývarem. Přidej oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Zvyš teplotu.
- Jakmile začne polévka vřít, teplotu sniž, vmíchej uvařené fazole, dochuť solí a pepřem a vař nezakryté asi 20 minut. Nakonec přidej nasekanou petrželku a podávej s pečivem.
Dobrý den, luštěniny je lepší solit na konci varu. Rychleji změknou.
Zdraví Milan
Děkujeme za tip a přejeme krásný den, Slepičárna